Dekoracije za svadbu – Cvetni aranžmani za stolove, svadbeni baloni i drugi detalji

dekoracija za vencanje

Dekoracije za svadbu – Cvetni aranžmani za stolove, svadbeni baloni i drugi detalji

Bilo da želite luksuzno venčanje, ili manju i elegantnu ceremoniju, ono čemu treba da posvetite posebnu pažnju jeste izbor dekoracije za svadbu. Iako vam ovo možda ne deluje kao komplikovan proces, onog momenta kada se suočite sa mnoštvom izbora, ili pak nedostatkom originalnih ideja, shvatićete zašto je dekoracija venčanja segment za koji se često angažuju i profesionalci.

Ono što je najbitnije jeste da želje i ukus vas i vašeg partnera budu usaglašeni, ali i u skladu sa enterijerom sale za proslavu u kojoj organizujete svadbu. U nastavku teksta saznajte na šta bi trebalo da obratite pažnju kada je u pitanju svadbena dekoracija.

Dekoracija stolova za svadbe

Prilikom izbora odgovarajuće dekoracije za svadbu, prva stavka o kojoj se razmišlja jesu  cvetni aranžmani za stolove. Bilo da je reč o dekoraciji mladenačkog stola, ili uređivanje stolova za goste, cvetni aranžmani su obično nešto što se podrazumeva.

Cveće i njihovo značenje

Neki mladenci vode brigu baš o svakom detalju, pa vole da znaju značenje svakog cveta kako bi njihovi cvetni aranžmani za venčanje imali neku simboliku. Ukoliko vas to zanima, upoznajte se bolje s time šta koji cvet simboliše.

 • Kale – veličanstvena lepota i elegancija
 • Lale – ljubav, strast i zaljubljenost
 • Ruže – ljubav, radost, lepota i strast
 • Gipsofila – nevinost
 • Karanfil – rozi: hrabrost, crveni: ljubav, beli: talenat, dok se za ostale boje vezuje negativno značenje
 • Hortenzija – ljubav i razumevanje
 • Hrizantema – bogatstvo, obilje, istina
 • Narcis – najlepše želje, poštovanje, odanost
 • Margarete – podeli svoja osećanja
 • Iris – dostojanstvo, nadahnuće, slava i hrabrost
 • Ljiljan – uzvišenost, čast, čednost, veličanstvenost
 • Frezija – smirenost
 • Gladiola – brzina, lakoća, gracioznost, ženstvenost
 • Gardenia – čistoća, radost
 • Jorgovan – ljubav
 • Đurđevak – sreća, ljupkost, umilnost
 • Magnolija – optimizam, uživanje, dug život, dostojanstvo
 • Orhideja – ljubav, lepota, ushićenost

Sada kada ste upoznati sa značenjem svakog cveta, verovatno ćete se lakše odlučiti za izbor cvetne dekoracije. Ovo ujedno može biti od pomoći gostima, koji kao deo poklona donose cvetne aranžmane. Naravno, ukoliko ne obraćate mnogo pažnje na simboliku možete se voditi samo time šta vam je najlepše na oko.

cvece za stolove

Hortenzija – najčešći izbor mladenaca

Cvet hortenzije će vaše venčanje sigurno učiniti elegantnim i posebnim. One se mogu naći u više boja, pa možete izabrati bledoroze, jarkoljubičaste, pa čak i one u plavoj boji. Zbog perioda u kojem cvetaju, hortenzije su idealan izbor za prolećna, letnja, ali i jesenja venčanja.

Prednost hortenzija je to što mogu odlično da se kombinuju sa cvećem poput božura, anemona, dalija, ranunkula i domaćih ruža. Mladenci se veoma često odlučuju na hortenzije upravo zbog lakog kombinovanja i široke palete boja, a one nisu izbor samo kada su u pitanju cvetni aranžmani za stolove.

One su čest izbor za bidermajer, dekoraciju automobila koji prevozi mladu do mesta na kome se održava svadba, koristi se i za dekoraciju prostorije u kojoj se održava devojačko veče.

Različiti cvetni aranžmani za venčanje

Na to kakvi će cvetni aranžmani za svadbe biti vaš izbor uticaće obim samog veselja, stil vas i vašeg partnera, ali pre svega sama sala za proslavu i boje koje u njoj možda već postoje. Cvetovi pastelnih boja će se savršeno uklopiti u dekoraciju stolova sa staklenim ili kristalnim vazama.

Ukoliko ste ljubitelji klasike i u planu imate belu boju stolova i stolica, cvetni aranžmani za svadbu jarkih boja su odličan način da razbijete monotoniju i stavite akcenat na jednu boju. Takođe se možete odlučiti i na zanimljivu i smelu kombinaciju dve boje cveta, kao što su roze i crvena, ili crvena i ljubičasta.

Kada su u pitanju cvetni aranžmani za stolove, možete se odlučiti za cveće po obodu stola, što je najčešći izbor za mladenački sto, ili za cvetnu dekoraciju u centru stola za goste u kružnom obliku, sa dekorativnim stalkom ili u vazi. Posebno su u poslednje vreme popularni i cvetni aranžmani u staklenim posudama.

Klasična ukrasna činija od stakla je čest izbor, i cvetni aranžman može u njoj stajati samostalno, ili u kombinaciji sa ukrasnim kamenjem. Kada su cvetni aranžmani u staklenim posudama u pitanju, u poslednje vreme je trend i cveće koje se nalazi – pod vodom.

Ovakva cvetna dekoracija se pravi tako što se cveće po izboru stavi u staklenu posudu i polije vodom. Posude mogu biti različitih oblika, za ovaj tip dekoracije najbollji izbor su visoke i uske posude. Ispod cveta možete staviti različite kristale ili kamenčiće, a iznad cveta možete ostaviti plutajuću sveću. Koristite destilovanu vodu kako biste izbegli efekat mehurića.

Kada su u pitanju cvetni aranžmani za svadbe cene variraju u zavisnosti od vrste ali i broja cveta. Navedeni aranžman sa plutajućim cvećem će vas na primer izaći jeftinije, jer je samo jedan cvet u posudi često dovoljan da ostavi jak utisak elegancije i romantike.

baloni na plafonu

Svadbeni baloni kao deo dekoracije

Baloni nisu rezervisani samo za rođendane. Svadbeni baloni su idealan način da salu učinite još veselijom, a najmlađi gosti će njima biti posebno oduševljeni. I kada je ovaj detalj u pitanju postoje različiti načini na koje ih možete učiniti delom svog slavlja.

Baloni za svadbe na plafonu su odličan detalj, a posebno dobro će izgledati na fotografijama. Lukovi od balona koji će sačekati goste na samom ulazu su već tradicionalan vid dekoracije. Danas su dostupni baloni za svadbe različitih veličina i oblika, a čak postoje oni koji su namenjeni isključivo ovakvim događajima, sa motivima mlade i mladoženje.

Za svadbena veselja se koristi i balon – eksplozija, iz kojeg izlaze latice, konfete ili nešto treće po vašem izboru. Ovi baloni se koriste da najave važne momente veselja, kao što je trenutak kada mladenci izgovore “da”, bacanje bidermajera ili ulazak svadbene torte.

kofer dekoracija

Evo još nekoliko predloga dekoracije za svadbu

Ukoliko želite da svoje venčanje učinite još atraktivnijim, evo još nekoliko predloga zanimljive dekoracije koja može biti deo vašeg velikog dana, i ulepšati vaše svadbene fotografije.

Ukrasne merdevine

Stare merdevine na rasklapanje možete iskoristiti kao deo dekoracije za svadbu. Još bolji efekat ostaviće merdevine prefarbane u belu boju. Rasklopite ih i postavite na ulazu, pored slatkog ili mladenačkog stola, ili na terasi ili dvorištu. Možete ih popuniti vazama sa cvećem, svećama, lampicama, ali i slikama mladenaca.

Vintage dekoracija – koferi

Za mladence avanturističkog duha ovaj vid dekoracije je sasvim odgovarajući izbor. Naravno ne mislimo na moderne kofere sa točkićima, već za starinske kofere kutije, ili drvene kovčege. Oni najmanji mogu posluziti kao deo cvetnog aranžmana, a veće možete postaviti na sto pored mladenačkog, ukrasiti ga sijalicama i otvoriti kako bi gosti unutra ostavljali čestitke. Kreativno, i originalno!

Specijalni efekti

Suvi led, balončići, konfete i dimna mašina su neizostavni deo venčanja, a glavnu ulogu igraju najčešće tokom prvog plesa. Izaberite specijalni efekat po svojoj želji i učinite svoje venčanje još atraktivnijim.

Odabir dekoracije za venčanje može biti veoma zabavno, i pruža vam priliku da iskažete svoju kreativnost. Ukoliko niste sigurni u svoj izbor, Aria tim za organizaciju venčanja je uvek tu za vas, i pobrinuće se da vaša sala za svadbu izgleda kao iz bajke.