Fotografisanje venčanja – Izbor fotografa, lokacije i rekvizita za svadbene slike

Fotografisanje venčanja – Izbor fotografa, lokacije i rekvizita za svadbene slike

Kada je u pitanju fotografisanje venčanja, postoje brojne dileme o kojima morate razmišljati i odluke koje morate doneti, koje nisu jednostavne ako želite da sve prođe u najboljem redu, i da na kraju dobijete fotografije koje će savršeno uhvatiti jedan od najsrećnijih momenata u vašem životu.

Fotografisanje venčanja neretko najviše zavisi od samog fotografa, ali i od vas, odnosno od vaših želja i prohteva. Na kraju dana, ono što je najbitnije kada su slike sa venčanja u pitanju jeste da vi budete zadovoljni.

Kada su u pitanju dobro poznate dileme, od izbora fotografa, lokacije za fotografisanje, svadbenog photo shoot-a i samih fotografija sa svadbe, u nastavku teksta pročitajte neke naše savete kako da ovaj aspekt vašeg venčanja prođe u najboljem mogućem redu.

Fotograf za venčanja – koga i na osnovu čega izabrati?

Izbor pravog fotografa za venčanja je prva stvar koju treba da uradite, jer je to jedna od ključnih stavki u organizaciji venčanja, jer u dogovoru sa njim kasnije radite sve ostalo, uključujući i izbor lokacije za svadbene slike i neophodne rekvizite koji će ići uz shoot.

Ako ste izabrali dobrog fotografa, onda nema razloga ni da vaše fotografije sa venčanja ne budu dobre, ali činjenica je da morate biti jako pažljivi, jer nema razloga da vaše uspomene sa venčanja ne budu savršene.

Pogledajte portfolio

Portfolio odlično sumira rad svakog fotografa, tako da obavezno krenite od toga, bilo da ste fotografa sami našli, ili vam ga je neko preporučio. Pogledajte svadbene slike mladenaca sa kojima je do sada radio.

Na osnovu rada fotografa, naročito ako radi digitalne fotografije, možete zaključiti ponešto o njegovom stilu, načinu rada, fokusnim tačkama, i samim tim steći predstavu kako će vaše slike izgledati.

Ono što je zdravorazumski jeste da vršite odabir na osnovu slika koje vam se dopadaju, a ne na osnovu tehnike, pošto ona nema na kraju nema nikakvog udela u vašoj estetskoj preferenciji, osim ako sami niste fotograf ili se makar razumete u fotografiju, pri čemu vam sigurno neće biti potrebna pomoć.

Odaberite nekoga s kim možete da sarađujete

Nakon što okvirno znate čiji rad vam se sviđa i čija se vizija i način rada uklapaju sa vašim željama, naredni korak je ugovorite sastanke sa svakim fotografom pojedinačno, ili makar preko Skajpa, da biste stekli uvid o tome s kakvom osobom ćete sarađivati, i da li se uklapate.

U slučaju da vam se ne sviđaju ili ne možete da postignete bazičnu saradnju sa njima, u smislu da nisu voljni do kraja da ispoštuju vaše želje, onda ih nemojte unajmljivati. Fotograf je osoba s kojom ćete imati blizak kontakt tokom celog venčanja, zbog čega interakcija nikako ne sme da bude naporna, ili da konstantno dolazi do nesporazuma zbog nedovoljno dobre komunikacije.

Obratite pažnju na recenzije i preporuke

Svaki fotograf za venčanja ima svoje mane i slabosti, a na vama je da ih izbalansirate na način koji će vama najviše odgovarati. Najbolje je da pitate fotografa direktno šta on smatra da mu je slaba tačka i na čemu mora da poradi, a ako je u pitanju profesionalni fotograf, neće mu predstavljati problem da to kaže.

Druga stvar koju možete uraditi po ovom pitanju jeste da popričate sa prethodnim klijentima, što će možda biti i najbolji način da saznate sve što vam je potrebno, bilo da se tiče ličnosti samog fotografa i komunikacije sa njim, koliko dobro rade sa ljudima, koliko su društveni, i na kraju, koliko brzo završe sa obradom fotografija.

Naravno, i ovaj deo dosta zavisi od vas, šta ste vi u stanju da tolerišete, i u kojoj meri, i da li će vam smetati ako završna obrada slika bude predugo trajala, ili to što je fotograf “čudan” pa ne možete lako da komunicirate sa njim, ili jednostavno ne uvažava u dovoljnoj meri vaše želje. Ako postoji bilo šta što smatrate da je jednostavno previše da biste trpeli na vaš poseban dan, tražite dalje.

Šta sve uključuje cena – Slikanje pre svadbe, foto albumi i snimanje venčanja

Ako ste odlučili da vam odgovara cena fotografa, obavezno proverite šta je sve uključeno u paket, odnosno da li se tu uključeni i photoshoot mladenaca pre venčanja, dodatni sati, duplikati, albumi, snimanje venčanja i tome slično, da ne biste kasnije bili iznenađeni i platili više nego što ste se u startu dogovorili. U svakom slučaju, uvek na kraju možete naručiti dodatne printove ili albume, kad ne budete bili prod pritiskom oko samog venčanja.

Odabir lokacije i rekvizita za svadbene slike

Odabir lokacije je najbolje uraditi u dogovoru sa samim fotografom, i poslušati njegove eventualne savete i sugestije, budući da oni najbolje znaju kakvom opremom raspolažu i da li im osvetljenje na nekoj lokaciji odgovara. U slučaju da želite photoshoot pre venčanja, zajedno sa kumovima ili bez njih, obavezno to naglasite, kako bi fotograf imao u vidu kakav koncept može da napravi i sa čime raspolaže.

Kada je u pitanju Beograd, najpopularnije lokacije su definitivno Botanička bašta, Kalemegdan, Topčider ili na obali reke, ali takođe postoje neke manje standardne varijante kao što je, na primer, Marakana ili krov nekog solitera.

U slučaju rekvizita potrebnih za slikanje, izbor je na vama, ali najbitnije je da ne preterujete i da to bude nešto što je eventualno lako prenosivo, a neke kao što su phootobooth-ovi lako možete da iznajmite i sredite dostavu. Najslađi “rekvizit”  definitivno može da bude vaš ljubimac, ako ga imate naravno.

Ono što je takođe jako važno jeste da se odlučite da li želite da imate fotografa prilikom crkvenog i opštinskog venčanja, ili samo na svadbi, i ako želite, morate i to naglasiti prilikom dogovora sa fotografom, jer nekad mogu biti isključivi i neće hteti da rade neke aspekte venčanja, pa možda budete morali da uzmete još nekog fotografa u obzir.

Svesni smo da organizacija venčanja zahteva mnogo vremena i živaca, ali mi smo tu da vam pomognemo u svemu i da vam razrešimo dileme po pitanju svega što vas muči, od odabira sale za venčanje do same organizacije venčanja i svega što to podrazumeva.