Kako da najbolje izvedete prvi ples na vašem venčanju

mladenci igraju prvi ples

Kako da najbolje izvedete prvi ples na vašem venčanju

Venčanje je jedan od najvažnijih trenutaka u životima parova, koji su se odlučili na ovaj korak. Ceo taj dan treba da bude veličanstven i dobro organizovan kako bi u njihovim sećanjima ostavio lepe uspomene. Zbog toga je važno da najromantičniji trenutak na venčanju, kao što je prvi ples, bude odigran na najbolji mogući način, pa samim tim i pesme za prvi ples na venčanju treba da budu pažljivo odabrane.

Ukoliko ste odlučili da vaš prvi ples na svadbi ne prepustite slučajnom izboru koraka, već da idete na časove kako biste ostavili upečatljiv utisak i zabavili se, znajte da imate više izbora. Plesovi koje možete naučiti par meseci pre venčanja, popularni su i igraju se širom sveta. 

Najpoznatije vrste plesova idealne za prvi

U zavisnosti od toga kako želite da plešete i uz koji ritam, birate koreografiju. Razni plesovi stoje na raspolaganju koji se mogu igrati u paru. Za sve ove plesove biće vam potrebno da ih, zajedno sa instruktorom plesa, dobro savladate par meseci pre venčanja. 

U daljem tekstu vam predstavljamo vrste plesova koje bi mogle da vam se dopadnu. Mi vam predlažemo četiri vrste, uz koje će sve koreografije izgledati očaravajuće – bilo jednostavne ili malo komplikovanije.

Zavodljivi tango za romantičan duo

Poreklom iz Argentine, tango se u Evropi prvi put pojavio u 20.veku, javno izveden u Parizu. Dinamičnog i iscepkanog ritma, ples koji priča priču o romantičnom odnosu muškarca i žene, pun je emocija i strasti. 

Ovo je ples u kojem je improvizacija dozvoljena, i kada se usvoji osnovna šema, u jednostavnoj koreografiji greške su retke. Veoma je važno da muškarac ima osećaj za ritam, jer on ima zadatak da vodi svoju partnerku.

 Ljubavna priča koju ćete izvesti u publici izaziva osećaj istinske povezanosti među parom, zbog prirode pokreta i muzike. Ako volite vrstu muzike koja se pleše uz tango, senzualni ste i imate osećaj za ritam, prepustite se plesu koji zavodi

Strane pesme koje možete izabrate za prvi tango ples su:

 • Poslednji tango (Balkan Ekspres)
 • Una cabeza (Carlos Gardel)
 • Santa Maria (Gotan Project)
 • Tango Electrónico (La Alcoba de las Musas)
 • Roxane (Moulin Rogue).

Swing za energične i buntovne parove

Američki ples, popularan između 20-tih i 40-tih godina dvadesetog veka, osvojio je ceo svet. Ovaj ples karakteriše nevorovatna sloboda pokreta, koju jazz ili rock ‘n’ roll muzika uz koju se pleše, dopušta. Postoji više vrsta swing-a, pa možete zaplesati: Lindy Hop, Boogie Woogie ili možda Charleston. Ako počnete da idete na časove swing-a pola godine pre, ne samo što će te zablistati na podijumu, nego ćete biti i u super formi. 

Đuskanje uz swing može biti izuzetno zabavno i opuštajuće. Swing ispunjava podijum pozitivnom energijom, a tokom igre izaziva osmeh. Kada savladate osnovne korake, možete sami improvizovati i dodavati nove. Ritam i muzika će vas vrlo brzo inspirisati. 

Odličan je kao kardio trening, koji će poboljšati vaše raspoloženje i vratiti vas u prošlost na trenutak. Kada zaigrate svoj prvi swing ples, nemojte se čuditi ako svi oko vas počnu da igraju u ritmu i pridruže vam se na podijumu. To je ples koji nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Najlepše pesme za prvi ples uz swing koje preporučujemo su:

 • In the mood (Glenn Miller) 
 • Sing, Sing, Sing (Benny Goodman)
 • Boogie Woogie (The Andrews Sister)
 • Mambo no. 5 (Lou Bega).

prvi ples mladenaca na svadbi

Elegantni valcer za pamćenje

Jedan od najstarijih standardnih plesova je valcer. Poreklom iz Austrije, valcer se pojavio u 17. i 18. veku, najviše igran među plemstvom. Ovaj elegantni ples se i dalje ceni i rado igra širom sveta. 

Ples nešto sporijeg i laganijeg ritma nije preterano zahtevan, ali je potrebno vreme kako bi par koji ga pleše izgledao što usklađenije i opuštenije na podijumu. Prilikom igre, vaša tela se talasaju i njišu, što vam pruža jedinstven osećaj lakoće i smirenosti.

Valcer deluje izuzetno opuštajuće i prija oku posmatrača. Vrlo je moguće da ćete podstaći i ostale parove da vas prate i pokušaju zaigrati osnovne korake valcera. Valcer će učiniti da se vaše venčanje dugo pamti.

Zaigrajte valcer uz domaće pesme za prvi ples:

 • Lutka (S.A.R.S) 
 • Da te volim malo je reći (Aleksandra Kovač) 
 • Čarobno jutro (Nina Badrić)
 • Što to bješe ljubav (Oliver Dragojević) 
 • Ostani (Goran Karan). 

Latino salsa za uzavreli prvi ples na venčanju 

Donesite duh kubanske salse na vaše venčanje! Muzika koja prija svačijim ušima i mami na ples je upravo ona koja se igra uz salsu. Zabavićete se i vi i svi oko vas.

Kubanski ples, možda i najigraniji u svetu zbog prilagodljivosti velikom izboru pesama, može biti odličan za vaš prvi ples na svadbi. Salsa je jednostavan ples, koji se sastoji od šest osnovnih koraka, a zanimljive koreografije, ukoliko poželite, pokazaće vam instruktor/ka.

Najčešće organizovane plesne žurke su salsa žurke. Sigurno ste nekad osetili uzavrelu atmosferu koju naprave plesači i poželeli da im se pridružite. Ako naučite da je plešete za vaš prvi ples na svadbi, uvek ćete moći da se zabavite na nekoj od tih žurki.

Pesme uz koje možete zaigrati salsu:

 • El Preso (Fruko y Sus Tesos)
 • Vivir mi vida (Marc Anthony)
 • Sin Salsa no Haz Paraiso (El Gran Combo de  Puerto Rico)
 • No habrá nadie en el mundo (Buika)
 • Despacito (Luis Fonsi), Al Monte (Palo!).

Kako napraviti najbolju atmosferu za prvi ples na svadbi?

Kada ste spremili svoje plesne korake, sigurno se pitate kako treba da izgleda prostor koji vas okružuje tokom prvog plesa. Lepo aranžiran enterijer znatno doprinosi celokupnoj atmosferi, u kojoj ćete se osećati posebno.

Možete izabrati da vam muzika svira dok dolazite na podijum za igru ili da počne tek kada ste spremni. Specijalni efekti koji su najčešći na venčanjima jesu: suvi led, balončići, dim, magla i konfete. Dok plešete vaš prvi ples na venčanju, niska magla među nogama igleda veoma romantično. Mladenci na oblacima koji plešu – zvuči kao san, zar ne?

Svetlosni efekti su takođe u modi, pa možete samo podijum za prvi ples na venčanju osvetliti željenim bojama, kako bi trenutak bio što intenzivniji. Na ovaj način dobićete potpunu pažnju gostiju, koji će za trenutak samo gledati u vas, a vi ćete iskusiti trenutak koji će ostati sa vama zauvek!