Kako izabrati venčanicu – saveti za svaku mladu

Mlada u venčanici

Kako izabrati venčanicu – saveti za svaku mladu

Najbitniji odevni komad u životu mnogih žena je ono što će nositi na taj, najsrećniji dan u njihovim životima. Iz tog razloga je večito pitanje svake mlade kako izabrati venčanicu zbog koje se nikada neće pokajati.

Venčanice zauzimaju sasvim posebno mesto u njihovom životu i ormaru, asociraju na jedan od najvažnijih trenutaka u životu – na sklapanje braka i divnu svečanost na kojoj svaka mlada želi da bude najlepša.

Venčanica je obavezan deo rituala venčanja širom planete, ali to ne znači da je svuda i ista. Negde je ona najčešće crvena (Indija), negde šarena (Gana), ali u zapadnoj kulturi kojoj i sami pripadamo – venčanice su bele, elegantnih krojeva, s najrazličitijim ukrasima.

S obzirom na ogromnu ponudu i najrazličitije izbore koje možete da napravite prilikom odabira venčanice, ne čudi što je ovo često izuzetno težak zadatak. To koliko je kompleksno u moru venčanica pronaći onu jednu pravu, najbolje znaju buduće mlade koje su već krenule u potragu. Ipak, ne paničite, jer u nastavku teksta ćemo vam savetima znatno olakšati potragu za idealnom haljinom.

Model venčanice prilagodite svom obliku tela

Prvi korak za odabir najlepše venčanice definitivno treba da bude jednostavno gledanje u ogledalo i analiziranje sopstvenog oblika tela. Sve što nosimo može istaći i sakriti određene delove našeg tela, pa tako i venčanica, a ima li prilike u kojoj je važnije izgledati najbolje moguće nego što je to sopstveno venčanje?

Zato prvo otkrijte oblik svog tela, a zatim u skladu sa tim izaberite i kroj venčanice. Ovako ćete znati koje venčanice će vam najbolje stajati, ističući vaše kvalitete i skrivajući mane, a koje to neće činiti.

A kroj venčanice najbolji je za “kruškasti” i “jabuka oblik” tela

Venčanica koja je uska u gornjem delu, a širi se od struka (minimalno ili ekstremno – po vašoj želji), predstavlja tipični A kroj haljine, a najbolje odgovara kruškastom i jabučastom obliku tela.

Kruška oblik specifičan je po kukovima koji su širi od ramena, dok je jabuka oblik tela onaj koji je “najpuniji” u stomačnom delu. Ako je vaš oblik tela kruška, verovatno imate i tanak struk koji divno možete istaći venčanicom koja će tik ispod struka krenuti da se širi i na taj način naglašava ceo gornji deo tela, ali i struk. Idealno je da venčanica ima V izrez – on će dodatno vizuelno proširiti ramena i na taj način ih izjednačiti sa kukovima.

Ako ste jabučaste građe, sakrijte i struk – opredelite se za A kroj venčanice koja kreće da se širi već odmah ispod grudi. Ovako sakrivate svoj glavni nedostatak – stomak, a ovaj oblik vizuelno će vas učiniti višim i vitkijim.

Venčanice sirena oblika najlepše stoje obliku peščanog sata

Venčanice sirena oblika uske su sve do kolena odakle se postepeno šire ka podu, a često se na njemu i vuku. Ovaj kroj venčanice definitivno najbolje stoji idealnoj ženskoj figuri, koju znamo i kao “peščani sat”. Njene karakteristike su ramena i kukovi istog obima i proporcionalno uzak struk (u idealnom slučaju, mere su 90-60-90).

Žene sa ovakvim oblikom tela imaju tu sreću (ili nesreću, zbog ogromnog izbora venčanica koji je pred njima) da im odlično stoje svi krojevi venčanica.

Uske svakako ipak najbolje ističu njihovu divnu figuru, a najuže najvećom dužinom tela su upravo venčanice sirena oblika. Sirena venčanice su, sem toga što su atraktivne, i izuzetno elegantne, pa sigurno nećete pogrešiti.

Niskim ženama odgovaraju vertikalno šivene venčanice

Žene koje nisu sasvim zadovoljne svojom visinom i žele da na svom venčanju izgledaju više, treba da biraju vertikalno šivene venčanice. Posebno one venčanice koje imaju liniju šava i na samom središtu prednjeg dela.

Vertikalne linije u kroju, ali i u šari, čine da izgledate mršavije i više, pa su odlično rešenje za sve buduće mlade koje imaju problem sa nekim od ove dve karakteristike. Sem toga, za visinu su odlične i dobre, stare štikle – pa izaberite što više, ali vodite računa o udobnosti, jer ćete celog dana venčanja biti na nogama!

Visoke i vitke mlade imaju dvostruk izbor

Ako ste visoki i vitki, verovatno želite da venčanica istakne vašu visinu. Odaberite padajuću venčanicu u kojoj će visina biti u prvom planu. Sličan efekat možete postići i sa pufnastom, ogromnom venčanicom, u kojoj ćete istaći vitka ramena, ruke i gornji deo tela, a pufnastim donjim delom koji pada do poda (divno može i da se vuče po podu), u prvom planu naglasićete visinu.

Duge noge istaknite pomoću kratke venčanice

Duge i vitke ili fit noge možete istaći na venčanju i pomoću kratke venčanice. Klasične venčanice za koje se većina mladi odluči uglavnom su duge, dok su kratke venčanice rezervisane za hrabre i ekstravagantne žene. Ako pripadate ovoj grupi – sada znate šta vam je činiti – opredelite se za kratku venčanicu!

Venčanice za punije dame i venčanice za trudnice

Punije dame, kao i dame koje su trudne, takođe imaju ogroman izbor venčanica. Venčanice za punije i venčanice za trudnice skoro svaki salon venčanica uvrstio je u svoje ponude, pa ćete sigurno i vi naći venčanicu iz bajke!

Dodatni saveti za odabir savšenog modela venčanice

Naravno da za vas imamo i dodatne savete koji će vam dodatno pomoći da pronađete venčanicu idealnog kroja!

Isprobajte haljine koje već imate u ormaru

Sama venčanica je upravo haljina, najposebnija haljina, ali – haljina. Prisetite se krojeva haljina koje već imate, u kojima ste najbolje izgledale? Isprobajte ih ogledajući se – sigurno će vam pomoći da saznate za kakvim modelom venčanice ste u potrazi.

Venačnice poznatih ličnosti kao inspiracija

Poznatih ličnosti je toliko da sigurno postoji neka za koju znate da ima sličnu figuru vašoj. Ako imate sreće da se ona i udala – običnom Google pretragom lako možete pronaći sliku u venčanici koju je nosila.

Poznate ličnosti obično oblače najbolji svetski modni stilisti, posebno kada je reč o crvenim tepisima i venčanjima, a oni najbolje znaju i kako da istaknu atribute žene, pa ćete na ovaj način moći da vidite kroj venčanice koji se preporučuje za vaš oblik tela.

Ne zaboravite da same sebe najbolje poznajete

Sebe i svoje telo najbolje znate. Mnogo je mišljenja i stručnih saveta koji se odnose na odabir savršene venčanice, ali ne morate ih slepo slušati. Iako se čini kao kliše savet – zaista ćete najbolje izgledati u onome u čemu se najbolje i osećate. Vi najbolje znate svoje telo, pa u njemu ste provele čitav život! Upravo zato verujemo da znate i da ocenite koji kroj će vam najbolje stajati.  

Saveti za odabir stila venčanice

To što ste našli odgovarajući kroj venčanice, ne znači da ste pronašli i samu venčanicu, jer je i dalje izbor ogroman! Venčanice sa rukavima dugim ili kratkim, V izrez, brod izrez, til, svila, cirkoni, biseri, čipka, broševi, ukrasi… Ukrasa i detalja koji zajedno čine stil venčanice je bezbroj! Zato smo odlučili da vam savetima pomognemo i u odabiru stila venčanice.

Istražite stilove venčanica

Kupite časopise za buduće mlade, istražite internet, informišite se o stilovima venčanica. Ovako ćete steći uvid u sve stilove venčanica, naučićete o materijalima, ukrasima, o uloženom vremenu i trudu u izradu venčanice i o najluksuznijim venčanicama koje mogu biti odlična ispiracija i vodilja kroz šoping koji vas čeka.

Stil venčanice birajte u skladu sa ličnim ukusom

Opredelite se za venčanicu koja je u skladu sa vašim ukusom, karakterom i stilom odevanja koji preferirate. Ukoliko ste romantični tip, verovatno često nosite ženstvene stvari, kao što su lepršave romantične haljine. Birajte da takva bude i venčanica – romantična, lepršava, sa puno ukrasa ili nekim drugim romantičnim detaljima. Osećaćete se kao prava princeza.

S druge strane, ako ste ljubiteljka boho stila, jasno je da takva treba da bude i venčanica – sa čipkastim detaljima i motivima iz prirode – ukrasima u vidu cveća, lišća…Boho venčanica može da bude i  lepršava i slojevita i tako u potpunosti zaokružite ovaj stil.

Ukoliko pripadate klasičnom tipu, onima koji vole jasne krojeve i eleganciju, preporučujemo da minimalistički stil venčanice bude vaš izbor. Ovo znači da ćete pri odabiru uzimati u obzir jednostavne venčanice kojima je kroj glavni adut, a ne ukrasi. Venčanice sa malo ukrasa, venčanice sa čipkom i sa tilom sve su popularnije, pa se ne plašite da ćete pogrešiti sa ovakvim izborom, jer nećete.

Imajte jasnu viziju pre kupovine

Pre nego što se uputite u šoping, ostalo je da saberete sve što ste naučili i istražili i zatim napravite jasnu sliku najlepše venčanice koju želite da nosite na svom venčanju. Ovo će vam izuzetno mnogo olakšati šoping koji sledi i tačno ćete znati za čime ste u potrazi. Ne zaboravite na sve što ste naučili kada se uputite u kupovinu!  

Devojka u salonu bira venčanicu za svadbu

Kupovina venčanica – gde je sve možete kupiti?

Nakon što ste se informisali o krojevima venčanica i tome koja bi vašoj figuri najbolje stajala, kao i tome kako da odaberete stil venčanice koju ćete nositi, vreme je da krenete u šoping.

Ipak, kada je reč o venčanicama ni ovo nije jednostavno, jer postoji više načina da kupite venčanicu. Ovo najviše zavisi od vremena koje imate do venčanja, od budžeta koji imate za venčanicu, ali i od toga na koji način inače volite da kupujete.

Salon venčanica, ateljei i prodavnice venčanica

Salona venčanica i prodavnica u kojima se one prodaju je izuzetno mnogo, pa ne sumnjamoo da ćete lako pronaći vama blisku lokaciju, ali i onu koja ima venčanice po vašem ukusu.

Dobra stvar kod kupovine venčanice je što ćete je čuvati i imati za ceo život, a i nosićete potpuno novu venčanicu, koju pre toga niko već nije nosio na svom venčanju. Ipak, žene se najčešće odlučuju da iznajme venčanicu, jer je kupovina venčanice često izuzetno skupa.

Iznajmljivanje venčanice

Iznajmljivanje venčanice je najčešći izbor – mnogo je povoljnije od kupovine, a pred vama je jednako veliki izbor venčanica. Takođe, ako se odlučite za iznajmljivanje, za isti novac koji biste utrošili na kupovinu, možete iznajmiti venčanicu koja je lepša, bogatija i kvalitetnija.

Ono što je mana iznajmljivanja je što ćete venčanicu morati da vratite, pa neće biti u vašem vlasništvu nakon venčanja. Takođe, verovatno nećete biti prva mlada koja je nosi.

Šivenje venčanica

Šivenje venčanica iz bajke sve je popularnije među budućim mladama. Krojenje po meri uvek najlepše stoji. Sem toga, sami ovako možete da osmislite izgled, materijal i ukrase na venčanici i bukvalno dobijete venčanicu o kojoj ste maštali!

Ono što je mana ovakvoj kupovini venčanice je to što šivenje komplikovanih krojeva, kao štu su venčanice, kao i njihovo ručno ukrašavanje, obično oduzima ogromno vreme, pa može da potraje i po nekoliko meseci, a nekad i mnogo više od toga.  

Online kupovina

Online kupovina venčanice takođe dolazi u obzir, ali nije nešto što savetujemo, jer smatramo da venčanica prosto mora da se isproba pre kupovine. Sem toga, nikada se ne zna da li će se paket zagubiti, zakasniti, ili će iskrsnuti neka slična nezgoda, a sa tako važnim događajem kao što je venčanje, prosto ne treba da rizikujete.

Kako do venčanice iz snova?

Ako se niste odlučile za online kupovinu, a ni za šivenje (gde je najbolji savet koji vam možemo dati da nađete što boljeg krojača), onda imamo dodatne savete za kupovinu venčanice.

Kupovina venčanica najlakša je uz najbliže prijatelje

Obavezno u kupovinu krenite sa onima u koje imate najviše poverenja. To mogu biti roditelji, najbolja prijateljica ili prijatelj, budući kum ili kuma, ili neko drugi. Važno je da znate da će vam ta osoba, ili još bolje više njih, iskreno reći da li vam venčanica lepo stoji ili ne. Takođe, bitno je da znate da će uživati u ovom procesu, koliko i vi. Poslednje što vam treba je dodatni stres pri kupovini venčanice.

Posvetite kupovini venčanice dovoljno vremena

Venčanicu nikako ne kupujte u žurbi. Dajte sebi dovoljno vremena za odabir i kupovinu najbolje venčanice i dobro isplanirajte šoping. Istražite prodavnice i njihovu ponudu preko interneta, pa napravite jasan plan o tome koje ćete sve salon venčanica posetiti.

Budite spremni za probanje venčanica

Ako na venčanju planirate da nosite steznik, korset ili sličan komplikovaniji donji veš ispod venčanice – ponesite ga i na isprobavanje venčanice. Takođe, ponesite sa sobom cipele koje ćete nositi na svadbi, ili ako ih još niste kupili, bilo koje slične visine. Ovako ćete steći jasnu sliku o tome kako ćete tog posebnog dana izgledati.

Probajte svaku venčanicu koja vas privuče

Slobodno probajte svaku venčanicu koja vas privuče! Ne ograničavajte se na nekoliko venčanica. Ako ste dali sebi dovoljno vremena, možete probati svaku venčanicu čiji vas izgled privuče.

Naravno, sve što ste naučili o kroju i stilu venčanice, puno će olakšati potragu i imaćete jasnu sliku u glavi o tome kakva venčanica vas najviše privlači, ali to ne znači da ne treba da probate i druge koje vam se učine lepim.

Posetite više prodavnica i salona

Ako ste možda imali te sreće da u prvoj prodavnici pronađete venčanicu iz snova,  to ne znači da nećete pronaći još idealniju ili onu koja će vam još lepše stajati u sledećem salonu koji posetite. Zato obavezno obiđite nekoliko salona i prodavnica venčanica.

Slikajte se u venčanicama

Slikajte se u svim venčanicama koje probate. Često se desi da zaboravimo detalje ili tačan izgled stvari koje probamo čim izađemo iz prodavnice. Kako vam se ovo ne bi desilo – slikajte se. Ovako ćete u svakom trenutku moći da se podsetite kako su izgledale i kako su vam stajale najlepše venčanice koje ste probale.

“Prespavajte” odluku pre kupovine venčanice

Ne kupujte venčanicu odmah! Donošenje impulsivne odluke u ovako važnom trenutku može da se “obije o glavu”. Ako želite idealnu venčanicu – prespavajte. Razmislite. Gledajte fotografije koje ste napravili tokom isprobavanja. Tek kada osetite da ste potpuno sigurni i da je baš ta jedna najlepša venčanica za vas – otiđite i kupite je. Ne zaboravite da odaberete i veo koji će se slagati sa venčanicom.

Nakon što smo sa vama prošli sve, od početne ideje o venčanici, pa do kupovine najlepše venčanice iz bajke, ostalo nam je samo da vam poželimo takav i brak – bajkovit i prelep. Za asesoare na venčanju izaberite one najlepše – osmeh i sjaj u očima, a za prostor Aria restoran sa najlepšim pogledom i najboljom uslugom.

Možemo vam pomoći i oko same organizacije venčanja – utisci onih koji su nam već posvetili poverenje uvek su nezaboravni i najlepši! Sve što je potrebno je da nas kontaktirate, a mi ćemo u skladu sa vašim željama i preferencijama organizovati vaš najsrećniji dan, umesto vas!