Kako organizovati zabavni program na svadbi

Tek venčani mladenci

Kako organizovati zabavni program na svadbi

Venčanja predstavljaju jedan od najradosnijih događaja u životu svakog para. Velike pripreme, uzbuđenje i činjenica da su venčanja pravo romantično iskustvo koje se nikada ne zaboravlja svedoče o ogromnoj važnosti ovog događaja. 

Lepota same ceremonije leži u slojevima brojnih organizacijskih vratolomija kako bi sve proteklo u najboljem redu. Od muzike koja mladence prati do oltara, preko dekoracije prostora i sale u kojoj se održava svadbeno slavlje, budući mladenci prolaze dug put pripreme i odlučivanja koji venčanje čine neponovljivim životnim događajem. 

Ipak, pored tradicionalnih svadbenih običaja i obaveza, mnogi mladenci se odlučuju na to da svoje venčanje učine neobičnim, malo više zabavnim i malo manje konvencionalnim. Na taj način, do izražaja posebno dolazi kreativnost u organizaciji svadbe. U nastavku teksta predstavljamo neke od aktivnosti koje čine zabavni svadbeni program

Svadbeno kolo – tradicija koja ne jenjava

Svadbeno kolo predstavlja jednu od nematerijalnih baština našeg naroda koja se u svadbarskoj tradiciji održala kao grupa igara bez koje je, praktično, nemoguće zamisliti neko veselje. Iako ne predstavlja novitet kada je u pitanju zabavni svadbeni program, kolo na svadbi spada u red onih događaja koje mnogi iščekuju sa posebnim uzbuđenjem.

Moravac, Žikino ili Užičko kolo samo su neki od koreoloških obrazaca zbog kojih je svadbeno kolo postalo tradicija koja ne jenjava. Stil igre, razdraganost i pozitivna energija koja vlada svaki put kad se igra kolo na svadbi podiže čitavu atmosferu na novi nivo. Polet igrača, posebno ukoliko i mladenci spadaju u igrače folklora, može da animira sve goste i da program na svadbi postane još zanimljiviji.

Prvi svadbeni ples

Još jedna igra koja spada u zabavni svadbeni program sigruno je i prvi svadbeni ples. Intimni trenutak dvoje mladenaca i plesni performans koji razgaljuje srca prisutnih ubrzo postaje jedan od najlepših trenutaka na venčanju. Prvi ples na svadbi može da iznenadi odabirom muzike, ali i samim načinom na koji mladenci plešu.

Ukoliko su mladenci vični u ritmici i pokretima tela, gosti mogu da prisustvuju i neverovatnim plesnim performansima koji prvi ples na svadbi čine mnogo zanimljivim, pored te romantične note koju nesumnjivo poseduju.

Zvuci saksofona na svadbi – popularan svadbeni program

Jedan od novijih trendova koji čine da svadbeni program postane velika žurka u kojoj svi skaču i uživaju u atipičnim zvucima tiču se saksofonista na venčanju. U trenutku kad se pojavljuje torta ili kada krene “večernji program” svadbe, rezervisan za popularniju i savremeniju muziku, neretko se na bini pojavljuju jedan ili nekolicina saksofonista koji svojim instrumentom razgaljuju goste i atmosferu podižu na viši nivo.

U tom trenutku, venčanje postaje velika žurka, obojena zvucima limenog duvačkog instrumenta koji se vešto uklapa u muziku koja se čuje iz pozadine. Svadbeni program koji uključuje saksofonistu može da bude i odlična uvertira na slavlju, jer ovi sviraču mogu da pruže sjajnu ambijentalnu, lounge podlogu na početku venčanja i time daju posebnu notu ovom lepom događaju.

Prvi ples mladenaca

DJ na svadbi – muzička podloga za đuskanje

Pored saksofoniste, DJ na svadbi je svadbeni sadržaj novijeg datuma, a zasniva se na konceptu puštanja muzike od strane disk džokeja. Ovo se najčešće događa u trenucima kad muzika pravi pauzu ili kad nastupi deo programa u kom mlađi gosti posebno dođu do izražaja. 

DJ za svadbe često pravi atmosferu do granice usijanja, puštajući svetski poznate hitove, ali i domaće numere koje se retko mogu čuti u izvedbama svadbenih bendova. Takođe, DJ na svadbi može da bude zadužen i kod odabira muzike za prvi ples ili set liste koja prati određeni deo svadbenog programa.

Kabina za fotografisanje – zabavni rekviziti na svadbi

Iako je venčanje samo po sebi zabavan događaj koji izaziva ogromne emocije i zrači pozitivnom energijom, uvek je moguće taj osećaj produbiti i pojačati ga novom dozom entuzijazma i zabave. Kao propratni svadbeni sadržaj nije retkost da se na venčanjima pojave različiti rekviziti koji za cilj imaju animaciju gostiju. 

Jedan od takvih rekvizita je i kabina za fotografisanje. Iznajmljivanje takvih kabina, u različitim varijacijama (Vortex, Mozaik, Kaleidoskop) može kod gostiju da probudi neke dečje pobude i da samoj zabavi pruži novu dimenziju. Šaljive fotografije, dodatni rekviziti poput brkova, šešira ili imitacija leptir-mašne mogu i od dece da naprave ozbiljne ljude i obratno.

Pored toga, neke sale sadrže poseban prostor za najmlađe, dekorisan tako da podseća na fasadu neke bajke. Animatori i mađioničari koji mališanima drže pažnju deo su zabavnog svadbenog programa koji dobija na popularnosti, a nastupe mađioničara nekada ne propuštaju i oni malo stariji.

Trubači i vatromet na svadbi kao šlag na torti

Vatromet na svadbi spada u red onih sadržaja koji izmame oduševljenje na svačijem licu. U trenutku kad se iznosi svadbena torta, muzička podloga dodatno pojačava dobru atmosferu, a mladenci željno iščekuju sečenje torte, u pozadini se sprema prava fešta. Vatromet na svadbi je prava eksplozija pozitivne energije u kojoj se pojavljuje još jedan činilac zabavnog svadbenog programa – trubači.

U trenutku dok vatromet obasjava salu za venčanje, u prostoriju ulaze trubači. Trubači na svadbi su jedan od najzanimljivijih propratnih sadržaja slavlja, jer često ulaze uz taktove trube, dolazeći brzo u centar pažnje gostiju. Trubači prave sjajan štimung za nastavak proslave, a neretko se dešava da do kraja budu na venčanju zbog sjajnog raspoloženja koje izazivaju.

Svadbe su mesta dobre zabave, sjajnog raspoloženja i emotivnih trenutaka koji zauvek ostavljaju trag u srcu svakog od nas. Ono što svaki od tih trenutaka podiže na novi nivo dobrog raspoloženja često može da bude neki od ovih predloga zabavnog svadbenog programa, koji se sjajno uklapa u koncept jednog od najvažnijih dana u životu mladenaca.