Kratke venčanice – prednosti u odnosu na duge haljine

Mlada gleda kroz prozor

Kratke venčanice – prednosti u odnosu na duge haljine

Venčanje je jedan od najbitnijih dana u životu svake devojke, pa novopečene neveste žele da izgledaju najbolje na toj svečanosti. Zbog toga, mnogo vremena potroše kako bi pronašle venčanicu sa savršenim krojem, koja će im stajati saliveno.

Saloni za venčanice vam mogu ponuditi mnoštvo različitih modela kako biste sebi pronašle najpribližniji onoj venčanici o kojoj ste sanjale. Svaka mlada poseduje drugačiju figuru i pristaje joj određeni model haljine, ali poslednjih godina su u trendu kratke venčanice, koje se lako kombinuju sa dodatnim aksesoarem.

Za kratke venčanice uglavnom se odlučuju mlade kojima je udobnost na prvom mestu, i u tom slučaju nema greške. U ponudi su različite dužine, kao i kroj kratkih venčanica, a savršeno se uklapaju u svaki tip venčanja.

Kako odabrati kratku venčanicu?

Kada birate venčanicu bitno je da imate u vidu tematiku vaše svadbe, kako bi sve bilo dobro uklopljeno. Ukoliko će vaši gosti biti formalno obučeni odaberite venčanicu koja je namenjena ceremonijalnim venčanjima. Mnoge kratke venčanice su jednostavno dizajnirane, sa minimalističkim dodacima, kako biste lako uklopili cipele i nakit uz njih.

Najbitnije je da vam odabrana venčanica dobro stoji, pa kratak model više pristaje mladim nevestama. Ukoliko ste mladi i želite da izgledate dobro, a pritom eksperimentišete sa venčanicom kratak model je odličan izbor. Za neodlučne postoje kratke haljine sa rukavima, koje će vam možda bolje pristajati.

Holivudsko vintage venčanje

Poslednjih godina kratke venčanice postaju popularnije, pa je u ponudi sve veći broj modela. Ako se divite venčanjima iz Holivuda ili američkoj modi iz 20-ih godina prošlog veka možete izabrati kratak model, sa resama ili perjem. Kako biste upotpunili svoj vintage izgled stavite satenske rukavice i nežnu, bisernu ogrlicu.

Ako pak ne možete da se odlučite između kratke i duge, postoje venčanice sa asimetričnim krojem koje vam mogu lepo pristajati. To su modeli na kojima je prednji deo kratak, dok je zadnji tradicionalno dug, i to mogu biti pogodne haljine za trudnice. 

Takođe, dobar izbor su i modeli koji su bili popularni 50-ih, a vezuju se za period kada se pojavila Diorova “new look” haljina. Za taj model su karakteristična gola ramena, mini dužina, naglašen struk i balon donji deo. Ovaj model postoji u više varijacija, a od sredine prošlog veka do danas nije izgubio svoj sjaj, već je sve više nevesti zainteresovano za ovakve haljine.

Kratka venčanica na crkvenom venčanju

Ne morate da brinete ukoliko mislite da kratka venčanica nije u skladu sa crkvenim ponašanjem, jer postoje određeni modeli koji izgledaju kraljevski i svedeno, a pokrivaju kolena. Ako i dalje nemate toliko hrabrosti možete razmisliti o dodavanju dugometražnog vela ili ešarpe, koji je bio izrazito popularan u 20. veku i može lepo pristajati uz kratku venčanicu. 

Da li je kratka venčanica u boji dobar izbor?

Zbog tradicije, retke su mlade koje se odluče na venčanice u bilo kojoj drugoj boji osim bele, jer bela predstavlja nevinost i prelazak iz jednog životnog doba u drugi. Pored belih venčanica mladama mogu biti interesantne i bež ili šampanj venčanice, ali retko ko eksperimentiše više od toga. 

Kada se Elizabet Tejlor 1959. godine udala za pevača Edie Fišera nosila je venčanicu koja je bila u tamno zelenoj boji. Venčanice u boji mogu biti vrlo jedinstvene i zapažene, zato nemojte da se plašite ukoliko biste eksperimentisali. Kratka venčanica je prilično moderna, pa ako već odstupate od tradicije možete promeniti i boju.

Kada su potrebne i duga i mini venčanica?

Mlade se često odlučuju za dve venčanice umesto jedne, kako bi se što bolje osećale na svom venčanju. Za neveste koje ne mogu da se odluče između dve venčanice ovo je odličan predlog, jer možete imati obe. 

Ukoliko ste pronašli venčanicu iz snova, ali se ne osećate prijatno u njoj, ili vam nije udobna, možete da razmislite o drugoj haljini, u kojoj ćete podjednako blistati. Ceremonija venčanja traje dugo i mlade često ne mogu da izdrže u jednoj, uskoj venčanici, pa se tokom venčanja presvuku. Jednu venčanicu možete nositi tokom venčanja, a drugu na žurki u restoranu.

Aksesoari koji idu uz kratku venčanicu

Uz kratke haljine odlično pristaje nakit i dobro bi bilo odabrati neki neupadljiv komad, kako bi venčanica bila u prvom planu. U salonu venčanica možete pronaći tiaru, narukvicu, minđuše ili laganu ogrlicu koja će se uklopiti uz vašu haljinu za vencanje. 

Za razliku od minđuša, ogrlice se ne uklapaju sa haljinomod čipke kojaprekriva vrat. Uz haljine sa dugim rukavima nije preporučljivo staviti narukvicu, jer su rukavi sami po sebi dovoljno ukrašeni pa ne treba dodavati ništa. Pored ovih aksesoara možete dodati ukosnice u stilu vaše venčanice, koje će vašu frizuru učiniti besprekornom.

Pohvalite se cipelama

U kratkoj venčanici možete pokazati svoje cipele, koje mogu biti u različitim bojama. Uz belu, svedenu venčanicu možete uklopiti i cipele u jarkoj boji, a da ih pritom svi vide, što ne bi bio slučaj da nosite dugu haljinu. Sa kratkom venčanicom imate više mogućnosti za eksperimentisanje, pa jedna haljina može izgledati različito ukoliko se koriste aksesoari. 

Duge venčanice mogu izgledati elegantno i sjajno, ali za neka venčanja bolja je opcija kratka venčanica. Kratke haljine bolje izgledaju sa dodacima za koje ste se odlučili, a i biće vam prijatnije dok ih nosite i uživate sa gostima na svadbi.

Ako još uvek niste sigurni i dovoljno hrabri za taj potez verujte da ćete originalnim izgledom oduševiti goste i mnogi će poželeti da slede vaš primer.