Medeni mesec – poreklo i simbolika najslađe bračne obaveze

Mladenci sede pored reke

Medeni mesec – poreklo i simbolika najslađe bračne obaveze

Medeni mesec predstavlja neodvojiv deo bračne zajednice, odnosno spada u jednu od aktivnosti koja se planira prilikom organizacije venčanja. Ideja medenog meseca se tokom godina menjala, modifikovala i prilagođavala modernim odnosima koje diktira savremeno društvo, ali je koncept ostao jedan od svadbenih simbola.

Značenje pojma Medeni mesec odražava se na period mira i ljubavi, pa se tako pojam vremenom proširio i na druge pore društva – u politici se ovim pojmom označava inicijalni period mandata nekog političara. Ipak, uprkos brojnim društvenim konotacijama, medeni mesec se i dan danas vezuje za brak i ljubav dvoje ljudi. 

Kroz intimno zbližavanje para, medeni mesec ima ulogu da očvrsne i ulepša brak na samom početku. Zbog svoje bogate tradicije, medeni mesec se očuvao kao jedan od dragulja bračne zajednice, uprkos svojoj izmenjenoj prirodi. U nastavku teksta saznajte više o poreklu i simbolici medenog meseca.

Kako je nastao medeni mesec – poreklo pojma 

Odgovor na pitanje kako je nastao medeni mesec vraća nas u 18. vek i roman francuskog književnika i filozofa Voltera – Zadig (Sudbina). Volter u trećoj glavi svog romana piše – Zadig je iskusio da je prvi mesec braka, kao što je opisao u knjizi Zend, medeni mesec, a drugi je – pelinov mesec.

Ovde se Volter naslanja na istočnjačku tradiciju prema kojoj su prvi dani u braku, odnosno prvi mesec, ispunjeni zadovoljstvom i srećom, što simbolizuje med. Sa druge strane, kasniji životni problemi i svađe koje uzrokuju nevolje označavaju se kao pelin

Iako je pojam prvi put upotrebio Volter, medeni mesec se vezuje za brojne događaje iz daleke prošlosti i običaje tog doba. U davna vremena, brakovi nisu bili organizovani, pa bi se neretko dešavalo da dvoje mladih u bračne vode uplove otmicom. Momak bi odabrao slobodnu devojku koju bi, u organizovanoj akciji oteo iz njenog doma, pa bi se nakon toga mesec dana skrivali od njene porodice i rođaka.

Bračni par sedi na klupi

Simbolika medenog meseca – medovina i pun mesec na početku braka

Dok je mesec prolazio kroz svoje četiri faze, odnosno mesečeve mene, mladi bračni par bi uživao u međusobnoj ljubavi i piću dobijenom od meda. Prema legendi, pojam “medeni mesec” je upravo tako dobio nastao. Još se u Vavilonu verovalo da med stimuliše plodnost, pa su tokom tih mesec dana mladenci pili medovinu i jeli kolače od meda. 

Germansko pleme Tevtonci su svoja venčanja održavali isključivo u doba punog meseca ili uštapa. Nakon obreda i plemenske ceremonije, mladoženja i mlada su se povlačili u svoje odaje, te napuštali porodicu i prijatelje do sledećeg punog meseca. Tako je nastao običaj bračnog putovanja, koji je danas prva asocijacija na medeni mesec. 

U Srednjem veku med je simbolizovao život bez gorčine i slatkoću braka. Tada se govorilo da je brak najslađi onoliko koliko traje pun mesec, pa da je zbog toga poželjno uživati u tome koliko god da traje. Iz tog razloga, u prvom mesecu braka se ispijala medovina jer je med simbolizovao sreću i plodnost, a to je ono što su mladenci želeli jedno drugom u prvim danima braka i tokom čitavog zajedničkog života.

Destinacije za medeni mesec – prvo bračno putovanje

Iako u početku nije imao takvu konotaciju, medeni mesec danas pre svega asocira na prvo bračno putovanje. Destinacije za medeni mesec su egzotične i romantične, a mladenci kreću na put nakon sklapanja braka. 

Velika Britanija je zemlja iz koje je potekao običaj savremenog koncepta medenog meseca. Početkom 19. veka, mladenci sa Ostrva su išli u posete članovima porodice koji nisu mogli da prisustvuju venčanju. Praksa koja je nastala u zapadnoj kulturi, ubrzo se proširila na čitav kontinent, a u Francuskoj je medeni mesec postao poznat kao “putovanje u engleskom stilu”. 

U to doba, najpopularnije destinacije bile su prelepa francuska rivijera i zavodljiva Italija, posebno turistička mesta poput Rima, Firence i Venecije. Takva praksa nije strana ni današnjim mladencima, posebno zbog savršenog spoja romantike, intime i uživanja koje ti gradovi nude. Obično je medeni mesec počinjao prve bračne noći, kad bi se mladenci usred slavlja “iskrali” na voz ili avion ka željenoj destinaciji.

Pripreme za medeni mesec

Putovanje na medeni mesec predstavlja jedinstvenu priliku u životu mladenaca da negde otputuju bez ikakvih obaveza ili stresa. Ipak, pre samog odlaska na putovanje, potrebno je srediti svoje poslove, kako vas ne bi uznemiravali tokom samog putovanja. 

Takođe, poželjno je završiti i kućne poslove, na primer dubinsko čišćenje nameštaja je preporučeno kao deo održavanja novog domaćinstva mladenaca, jer medeni mesec predstavlja period opuštanja i uživanja. 

Odlazak na medeni mesec i romantika koja ga okružuje 

Nekada je prva bračna noć imala za cilj intimnije zbližavanje mladenaca koje se nastavljalo odlaskom na medeni mesec. Ipak, danas savremeni parovi žive zajedno mnogo pre nego što kažu sudbonosno “da”, pa je i sam koncept medenog meseca promenjen i ta intimna nota je izgubila primat u odnosu na druge stvari.

Ipak, romantika medenog meseca nije izgubila na snazi. Zalasci sunca na plaži, luksuzni hoteli na egzotičnim destinacijama i opuštanje u prvim danima braka čine da medeni mesec postane slatko putovanje (honeymoon) koje će mladenci pamtiti tokom čitavog života. Medeni mesec nije samo putovanje, već je i simbol novog početkai života u dvoje.