Momačko veče – kako organizovati veče za pamćenje

Momci sede na terasi i druže se

Momačko veče – kako organizovati veče za pamćenje

Momačko veče predstavlja jedan od posebnih događaja u životu svakog muškarca jer se u tom trenutku društvo okuplja kako bi proslavilo ulazak svog prijatelja u svet bračnih zajednica. Razgaljena ekipa, prijatelji od malih nogu ili kolege sa posla mogu da budu deo momačke večeri, kako u organizaciji, tako i tokom same momačke večeri. 

Ovo veče mnogi nazivaju “poslednja noć slobode”, a sve u cilju obeležavanja trenutka pre nego što budući mladoženja izgovori sudbonosno da. Sama organizacija momačke večeri je zahtevan zadatak koji pred kuma i društvo postavlja samo jedan glavni cilj – da bude ludo i nezaboravno. Baš zbog toga je potreban visok nivo originalnosti i kreativnosti. U nastavku teksta pročitajte kako organizovati momačko veče za pamćenje.

Kada se organizuje momačko veče?

Iako tradicija “nalaže” da se momačko veče organizuje uoči samog venčanja, odnosno dan pre svadbene ceremonije, najbolje je da se taj događaj organizuje nedelju dana pre svadbe. Na taj način, mladoženja, kum i društvo neće sledeći dan dočekati mamurni. Dan svadbe zna da bude ispunjen stresom i velikim planiranjem, pa je poželjno da se momačko veče organizuje tokom vikenda koji prethodi venčanju, poželjno u petak ili u subotu.

Momačko veče se uglavnom organizuje vikendom kako bi izlazak za momačko veče bio upotpunjen kvalitetnim provodom i dobrom zabavom. Baš zbog toga što je izlazak za momačko veče deo planiranja momačke večeri, poželjno je da se ono organizuje sa vremenskim rasponom koji odgovara mladoženji da se regeneriše i napuni baterije za najlepši trenutak u životu.

Koja su mesta za momačko veče?

Kada su u pitanju mesta za momačko veče i organizaciju provoda koji treba da proslavi “samački” period u životu jednog muškarca, onda se većina opcija grana na tri najveće – ostanak u stanu, iznajmljivanje kuće za provod i izlazak u grad. 

Momačko veče u stanu je najjednostavnija opcija, društvo se uglavnom okuplja kod mladoženje ili kod kuma, obezbeđeno je piće i hrana, a domaći ambijent često može da bude i najprijatnija opcija. Pored toga, iznajmljivanje stana ili kuće, pa čak i splava, jedna je od opcija za organizaciju momačke večeri.

Lud provod u luksuzno opremljenom stanu ili pored reke, sa prekrasnim pogledom i propratnim sadržajima, predstavlja odličan način da se momačko veče organizuje tako da postane nezaboravno iskustvo mladoženje i čitave ekipe. Ako lokacija do iznajmljenog stana uključuje putovanje u drugi grad, potrebno je da osobe koje organizuju momačko veče na vreme rezervišu smeštaj i postaraju se da boravak bude prijatan i ugodan.

Kao treća opcija kada su u pitanju mesta za momačko veče jeste lud provod i izlazak u grad. Kao što je poznato, najbolji provod je onaj koji odgovara osobi zbog koje se organizuje momačko veče, ali prava zabava i provod nisu ništa bez odlaska u kafanu i uživanja u pravom beomskom ambijentu. Pored mesta za izlazak, potrebno je pozvati sve prijatelje i drugare budućeg mladoženje, a za to je najčešće zadužen kum ili najbolji prijatelj.

Ako se odlučite na izlazak u gradu, na neko od mesta za momačko veče, postarajte se da na vreme rezervišete stolove u lokalima koje želite da posetite, kako se u međuvremenu ne bi dogodila neprijatna situacija usled nedostatka slobodnog mesta. 

Ljudi nazdravljaju pivom

Kako proslaviti momačko veče – hrana i piće

U zavisnosti od toga gde se organizuje momačko veče, potrebno je napraviti određeno logističko planiranje. Hrana i piće su faktori koji se ne mogu preskočiti ako želite proslaviti momačko veče na pravi način. U stanu je potrebno obezbediti obilje hrane i pića, tako da svega ima u velikim količinama, da bi svi bili zadovoljni.

Jela koja organizator sprema ili naručuje treba da budu u skladu sa spiskom gostiju koji dolaze na momačko veče. Piće, sa druge strane, treba da odgovara povodu ali i da se prilagodi strukturi momaka koji žele proslaviti momačko veče. Pivo, vino ili bezalkoholna pića samo su neke od opcija, a tu su i luksuzniji napici za mladoženje koji žele malo otmeniju proslavu.

Momačko veče za pamćenje – originalnost i jedinstvo

Momačko veče za pamćenje ne uključuje samo organizaciju vremena, mesta i ljudi. Sve češće je momačko veče simbol i za kreativne “ispade” koji se tiču načina oblačenja ili kostimiranja tokom te večeri. S obzirom na to da je celo društvo na okupu, zanimljive majice sa natpisom ili kostimi super-heroja samo su neki od načina da se postarate da to bude momačko veče za pamćenje.

Ukoliko se momačko veče organizuje tokom zimskih meseci, oko Nove godine, moguće je da mladoženja i ekipa postanu Deda Mraz i njegovi pomoćnici. Sa druge strane, majice sa šaljivim detaljima ili kostimi omiljenog filmskog junaka mladoženje mogu da unesu posebnu dozu entuzijazma i pozitive u organizaciji događaja koji treba da bude momačko veče za pamćenje.

Muzika za izlazak – momačko veče uz živu muziku ili muziku sa radija

Ukoliko je mladoženja fan narodne muzike i voli da izlazi u lokale koji puštaju takvu muziku, onda je prava stvar da muzika bude u takvom maniru. Sa druge strane, kvalitetne svirke i odlični bendovi koji nastupaju po gradu mogu da budu povod da se momačko veče organizuje u takvom lokalu. Kada je u pitanju momačko veče izlazak u velikoj meri zavisi od muzike koja se na tom mestu pušta.

Sa druge strane, u stanu je varijanta puštanja muzike sa radija, CD-a ili drugog razglasa, stvar koja se logično nameće. Ipak, za šta god da se odlučite, važno je da muzika bude u skladu sa onim što mladoženja voli da sluša.

Organizacija momačke večeri jedan je od onih delikatnih i lepih zadataka koji često postanu predmet razgovora u godinama koje slede. Momačko veče postaje deo kolektivnog pamćenja jednog muškog društva i predstavlja odličan način da se u zajednički život sa partnerom zakorači nakon jednog velikog provoda sa ekipom.