Nevestin veo – istorija i simbolika

mladin veo i cipele

Nevestin veo – istorija i simbolika

Sale za svadbe uveliko se rezervišu za proleće i leto kada se venčanje najčešće i pravi, a jedna od prvih asocijacija na ova slavlja svakako je upečatljiva venčanica koja je drugačija kod svih naroda, a predstavlja jedan od najznačajnijih tradicionalnih odevnih predmeta.

Uz venčanicu, u kulturama među kojima je i naša, prilikom crkvenog venčanja – obavezno se nosi i veo, poznatiji kao “nevestin veo “. Veo za mladu danas već ima bezbroj varijacija, pa mlada uglavnom bira onaj koji je po njenom ukusu i koji joj se najviše slaže uz venčanicu. Nevestin veo najčešće je beo, a u nastavku teksta možete da saznate više o ovom predmetu.

Šta zapravo predstavlja veo za mladu

Veo je odevni predmet čija je glavna funkcija prekrivanje određenog dela glave ili lica. U evropskim, azijskim i afričkim društvima veo ima dugu istoriju, ali i u religijama ovih društva, u Hrišćanstvu, Judaizmu, kao i Islamu.

U svim ovim zajednicama, nevestin veo ima jaku povezanost sa ženama i svetim mestima, ali ga u nekim kulturama nose i muškarci. Moderno doba na većini planete sa sobom je donelo i sekularizaciju religije, ali veo i dalje igra značajnu ulogu u svetim, tradicionalnim običajima koji su se do danas održali – na venčanjima.

veo i bidermajer

Zašto se nevestin veo nosi i šta simboliše

Veo za mladu u svim kulturama nosi drugačiju simboliku, ali postoje verovanja u vezi sa velom koja su najčešća, pa možemo izdvojiti nekoliko rasprostranjenih verovanja kroz istoriju o mladinom velu.

Mlade nose veo da oteraju demone

Nevestin veo počeo je da bude značajan u Rimskom dobu, kada su mlade bile prekrivene od glave do pete masivnim crvenim velom, tada poznatim kao “flammeum”. Ovo je bio vrlo rasprostranjen običaj, a mlade su ga nosile jer su stari Rimljani bili uplašeni mračnih sila koje bi mogle pokvariti ovaj sveti dan.

Zato su smislili crveni veo koji je simbolisao vatru, a po njihovom verovanju – ova “vatra” bi uplašila demone koji onda ne bi smeli da donesu lošu sreću na venčanju. Ovo verovanje je vremenom napredovalo, pa je veo počeo da se koristi da se duhovi zbune i ne mogu da pronađu mladu. Pokrivanjem mladinog lica mlada se u rimskom dobu štitila od toga da je duhovi prepoznaju jer se verovalo kako zli duhovi ne mogu da odrede ko je mlada ukoliko ona nosi veo, te mladencima ne mogu doneti lošu sreću.

Nevestin veo služi sakrivanju njenog lica

Na starim venčanjima, kada su brakovi ugovarani od strane roditelja, najčešće očeva – mlada se “davala” u zamenu za novac i vredne predmete. Očevi su onda, prilikom “predaje” ćerke, osmislili i raširili običaj prikrivanja ćerkinog lica do poslednjeg mogućeg momenta, a za to su koristili beli veo. Manje atraktivna i lepa mlada, po tadašnjim standardima, mogla bi da pokvari dogovor. Po ubeđenjima određenih etnologa, ovaj period imao je najviše uticaja na dalji razvoj upotrebe vela, a retko ko zna da je prikrivanje lica do trenutka venčanja verovatno poteklo upravo od ovog običaja. Vremenom, običaj se svakako transformisao i postao je slatka tradicija koju mlade često obožavaju.

Mlade su nosile veo i kako ne bi mogle da pobegnu

Nekoliko istorijskih izvora, govori u prilog tome da je nevestin veo u određenim kulturama služio i tome da se mlada spreči od mogućeg bežanja sa venčanja. Iako su se mladina bežanja sa venčanja retko dešavala – ipak svatovi, kao ni mladoženja nisu želeli da rizikuju, pa je mladin veo vremenom bivao sve teži i duži kako bi za mladu postalo skoro pa nemoguće da pobegne sa venčanja.

Veo za mlade simbolizuju i nevinost

U mnogim kulturama, belina venčanice simbolizuje nevinost, a velovi za venčanice takođe. Veo za venčanje i danas negde predstavlja upravo nevinost i čistotu mlade, buduće supruge, od koje se onda očekuje da prve bračne noći “izgubi nevinost” sa suprugom.

Ovaj običaj zaista se poštuje samo u tradicionalnim, često vrlo religioznim, društvima, koja su u modernom dobu vrlo retka. Međutim, iako običaj nije potpuno uvažen u praksi, moderne mlade pribegavaju velu kao delu tradicije i kulture, te ga rado nose zajedno sa belom venčanicom.

Nevestama se veo podizao kao simbol posedovanja

Samo mladoženja na venčanju ima pravo da mladi skine veo, a to je i jedina prilika kada ga ona nosi. Zbog ovoga, on je kroz istoriju imao i simbol “posedovanja”. Ko skine veo – njegova mlada. Upravo zbog ovog apsolutnog običajnog prava mladoženje, veo je simbolisao i “vlasništvo”, odnosno pravo jednog čoveka na svoju izabranicu.

Mlade sve češće nose veo kako bi svoju ljubav predstavile kao suštinsku

Mlade, ali i mladoženje, imaju potrebu da na neki način ljudima pokažu kako njihova ljubav nije površinska, već suštinska. Ovo je jedan od načina za to. Sakrivanjem svog lica i figure, mlade sve češće u modernom dobu veo koriste kao simbol ljubavi koja je dublja od spoljašnosti, kao apstraktni simbol povezanosti duša i suštinske ljubavi.

Koji god da je razlog za nošenje vela, nema sumnje da je ovo jedan od najstarijih i najočuvanijih običaja u mnogim svetskim kulturama. Danas, postoji veliki broj originalnih ideja za veo za mladu, pa neveste uživaju u njegovom biranju i pronaleženju, a njihov veo za venčanje još jedan je od čestih elemenata na ček-listi organizacije venčanja. Nakon pronalaska savršene venčanice i vela, dovoljno je da kontaktirate Aria event centar, a mi ćemo se pobrinuti za organizaciju vašeg venčanja u našem romantičnom prostoru, te će vaša sala za venčanje osim sjajne atmosfere, stvoriti i uspomene za ceo život.