Organizacija medenog meseca – na šta sve treba misliti?

Bračni par na medenom mesecu na plaži

Organizacija medenog meseca – na šta sve treba misliti?

Kada izgovorite sudbonosno da i stanete na ludi kamen, na red dolazi možda i jedna od najlepših stvari za sve mladence – medeni mesec. Planiranje ovog putovanja ipak zahteva mnogo truda i živaca, a mi vam otkrivamo kako da ovaj zadatak učinite što bezbolnijim i zaista uživate u putovanju svog života.

Planirajte putovanje unapred

Samo venčanje je momenat koji se sa nestrpljenjem čeka ceo život, ali poznato je da organizacija ovog događaja iziskuje mnogo truda i strpljenja kako biste osigurali da ništa neće pokvariti vaš dan i kako bi sve teklo po planu.

Ipak, dok radite na planiranju venčanja ne zaboravite da počnete i prve pripreme za medeni mesec. Ne morate da mislite o svim detaljima, ali počnite da razmišljate o  potencijalnim destinacijama, terminima putovanja i okvirnim finansijskim sredstvima koja će vam biti potrebna. Na ovaj način ćete izbeći da stres koji će vas stići onda kada shvatite da je venčanje gotovo i da vam je ostalo jos svega 7 dana da negde otputujete.

Pažljivo odaberite destinaciju 

Izbor destinacije je veoma važan element pripreme jer želite da budete sigurni da će ovo biti putovanje kog ćete se sećati do kraja života. Razmislite o tome koju destinaciju ste oduvek želeli da posetite jer je možda upravo medeni mesec prilika da to uradite i to u pratnji vaše voljene osobe. Sastavite listu vaših ideja i zajedno donesite odluku.

Ukoliko vam fali inspiracije, pretražite destinacije na Internetu ili u časopisima i izaberite neku od njih. Uverite se da vreme vašeg medenog meseca odgovara klimatskim uslovima jer ne želite da loše vreme pokvari vaše prvo zajedničko putovanje. Ovo naročito imajte na umu ukoliko se odlučite za neku od udaljenih azijskih ili karipskih destinacija, koje su u nekim  godišnjim dobima podložne uraganima ili monsunima. 

Čaše za vino i flaša vina

Pripremite zdravstveno osiguranje 

Još jedna stvar koja vam možda ne pada odmah na pamet, ali je veoma bitna jeste i osiguranje. Moguće je da će vam na odmoru biti neophodna pomoć lekara i bitno je da se unapred pripremite za ovu situaciju do koje nikako ne biste voleli da dođe.

Ukoliko planirate aktivniji odmor koji uključuje skijanje ili neki drugi sport, obavezno nabavite odgovarajuće osiguranje jer se može dogoditi da vam zatrebaju rehabilitacija ramena ili kuka, intervencija usled preloma ili neka druga vrsta medicinske pomoći.

Ukoliko putujete na destinacije na kojima ćete isprobati specijalitete lokalne, egzotične kuhinje, znate da možete očeivati i probleme sa stomakom. Svakako je korisno obezbediti se osiguranjem, kao i osnovnim lekovima. 

Pripremite novac i dokumente

Izvesno je da je reč o putovanju na kojem ne želite da štedite, tako da je bitno da na vreme uštedite dovoljno novca kako biste na medenom mesecu mogli potpuno da se opustite. Razmišljajte o cenama smeštaja i avionskim kartama, imajući na umu da će one biti dosta povoljnije ako ih rezervišete nekoliko meseci unapred

Razmislite da li želite da putujete u sopstvenoj režiji ili posredstvom neke agencije. Uzmite u obzir prednosti i mane koje imaju jedna i druga opcija. Ne zaboravite da proverite da li su svi dokumenti važeći i da li vam je za vašu destinaciju neophodna viza kako biste je na vreme pribavili. 

Moguće je i da će neko od vaših najbližih poželeti da vam pokloni medeni mesec iz snova. Možda vam to na početku bude malo neobično, ali znajte da je ovo zapravo čest slučaj i ne plašite se da ljudima iz svog okruženja saopštite da bi upravo to predstavljalo idealan poklon za vas i vašu voljenu osobu.

Isplanirajte aktivnosti na odmoru

Kada uradite sve korake koje smo naveli u našem vodiču, preostaje vam se samo da se spakujete i krenete na vaše putovanje iz snova. Dobro istražite destinaciju koju ste izabrali i označite sve romantične restorane, plaže i druga mesta koja želite da posetite. 

Dobro bi bilo da unapred osmislite spisak aktivnosti kojima planirate da posvetite vreme i proverite da li na vašoj destinaciju postoji nešto što nikako ne biste smeli da propustite. Možda poželite da isprobate neke nove stvari kao što su ronjenje ili paraglajding.

Ipak, ne zaboravite da ostavite dovoljno vremena za  opuštanje sa svojom voljenom osobom. Posvetite vreme jedno drugom, radite stvari u kojima najviše uživate i ovekovečite vaš medeni mesec prelepim zajedničkim fotografijama.