Ovakav svadbeni meni možete izabrati za proslavu venčanja

sto na svadbi

Ovakav svadbeni meni možete izabrati za proslavu venčanja

Organizacija svadbenog veselja predstavlja zahtevan posao, jer je neophodno voditi računa o svakom detalju, kao i tome da svi gosti budu zadovoljni. Dobar izbor jelovnika spada u jedan najbitnijih segmenta organizacije svadbene proslave, jer je mladencima važno da poslužena hrana bude po njihovom, ali i ukusu svih prisutnih, što je nekada teško uklopiti.

Takođe, treba odabrati i način na koji će hrana biti servirana, a to zavisi od veličine prostora u kom se održava veselje, kao i od broja zvanica. Na primer, ukoliko imate manje gostiju, klasičan meni je dobar izbor, a ukoliko ste pozvali stotine zvanice, švedski sto je mnogo praktičniji. Pročitajte naredni tekst i saznajte kakav meni možete odabrati za Vašu proslavu venčanja.

Klasičan meni ili švedski sto

Kada je u pitanju klasičan meni, kao što je već pomenuto, on je mnogo praktičniji za svadbene proslave na kojima nema mnogo zvanica, jer podrazumeva serviranje hrane po osobi. Švedski sto je uglavnom pogodniji za velika svadbena veselja, jer se zvanice samostalno služe, pa tako nema dugog čekanja na to da posluga donese i pripremi hranu.

Ipak, kada je švedski sto u pitanju, važno je izabrati jela koja će biti po ukusu većine, zato je tada pogodnije izabrati standardna jela, a ne neobična jela, jer se specijaliteti uglavnom ne dopadaju svim gostima. Standardna jela koja najčešće podrazumevaju roštilj, ribu, paste, salate, pečenje će se verovatno više dopasti većini zvanica.

U klasičnom meniju možete osim standarnih jela, svojim zvanicama ponuditi i moderna jela, ili hranu pripremljenu na neobičan način, pa tako svaka zvanica može da izabere obrok po svom ukusu.

Kada su pića u pitanju, takođe možete gostima ponuditi pića koja se najčešće naručuju u kafićima i restoranima, kao što su na primer negazirani i gazirani sokovi, vino ili pivo, dok kada birate pića za klasičan meni, možete odabrati na primer, neki neobičan koktel.

riba na svedskom stolu

Torte za dezert ili slatki sto

Prilikom organizovanja svadbenog menija, mladencima je veoma važno da izaberu savršene torte za venčanje, ipak iz praktičnih razloga, sve više parova se odlučuje da na svom svadbenom veselju ima slatki sto.

Naime, slatki sto podrazumeva posluženje različitih vrsta slatkiša, kao što su sitni kolači, mafini, krofne ili kapkejkovi. Ovakav vid posluženja dezerta pruža mogućnost da gosti isporbaju mnogo više vrsta slatkiša, nego kada se služi samo torta.

Torte za venčanje koje sadrže kapkejk ili mafin

Takođe, sama svadbena torta može sadržati mafine, kapkejove ili na primer krofne. Naime, u poslednje vreme je sve popularniji trend na svadbenim proslavama u svetu, ali i u našoj zemlji da mladenci ne seku tradicionalno tortu, već jedu kapkejk.

Ovakve torte se pripremaju tako što se na postolju u obliku torte postavljaju mafini ili neki drugi manji kolači u korpicama, i one su pogodne jer se lako serviraju i nema muke oko isecanja parčića. Naravno, ukoliko držite do tradicije i želite da presečete tortu, možete uz “kapkejk” tortu, pripremiti i standardnu tortu za Vaše svadbeno veselje.

kapkejk

Tradicionalna ili moderna jela

U zavisnosti od želje mladenaca, kao i od toga kakva je organizacija venčanja (da li se pridržavate tradicionalnih običaja ili organizujete moderno venčanje), birajte i meni za svadbeni ručak. Ukoliko želite da svako jelo bude u skladu sa običajima koji su karakteristični za našu zemlju, onda su tradicionalni recepti pravi izbor za Vas.

Ukoliko proslavljate venčanje u tradicionalnom stilu izaberite, na primer jela koja su karakteristična za kraj iz kog Vi i Vaš partner potičete, koja će se pripremati na način na koji su ga pripremali Vaši preci. Tradicionalna jela se uglavnom dopadaju gostima, jer su među zvanicama uglavnom prisutni i rođaci i porodica mladenaca, koji potiču iz istih krajeva.

Kada su u pitanju moderna jela, dobar izbor serviranja hrane je ketering, jer se uglavnom jela kao što je na primer suši, servira u malim porcijama na velikim ovalima. Moderan svadbeni meni je pogodan, jer na taj način gosti mogu da probaju različita jela, koja su popularna širom sveta.

Zato, ukoliko želite da Vaše zvanice uživaju u internacionalnim jelima i da probaju jela koja se pripremaju prema modernim receptima, onda je moderan izbor hrane, koja se poslužuje kao ketering, pravi izbor za Vas.

Naravno, nakon što izaberete da li želite moderno ili tradicionalno venčanje, klasičan meni ili švedski sto, svadbenu tortu ili kolače, ne zaboravite da izaberete i dekoracije za svadbene stolove i stolice. One zaista daju svečanu notu posluženju. Kada završite sa pripremama za svadbu, ostaje Vam samo da uživate u veselju, ali i u dobrom posluženju.