Proslava rođenja deteta – običaji i pokloni

Proslava rođenja deteta – običaji i pokloni

Rođenje deteta je najsrećniji dan u životu svakog roditelja, a njegov dolazak na svet je povod za slavlje koje u ovim situacijama ne može da izostane. Bilo da je organizovano od strane roditelja, rodbine ili bliskih prijatelja, proslava rođenja deteta uvek podrazumeva muziku, poklone i sveopšte veselje, a u skladu sa tradicijom i nekoliko karakterisičnih običaja.

Proslava rođenja deteta po srpskim običajima

Retki su srpski običaji koje praktikuje i obožava cela nacija, kao što je to slučaj sa cepanjem očeve košulje po rođenju deteta. Ova tradicija je nepoznata ostatku sveta, pa strancima može izgledati čudno i pomalo bizarno, ali na našim prostorima iscepana košulja se vezuje isključivo za pozitivne emocije i najlepše želje. Običaji ne oblikuju samo rođenje, nego i krštenje deteta kao i sve druge važne datume u njegovom životu.

Ipak, malo ko zna šta zaista simbolizuje iscepana odeća i kako se ovaj običaj ustalio kod Srba, pa o tome postoje samo više ili manje smislene teorije. Prema najstarijem verovanju, iscepani delovi muške košulje su služili za povijanje tek rođenog deteta, s obzirom na to da su se žene porađale u drugačijim uslovima nego danas. Ovakav materijal je važio za najkvalitetniji, pa je tako pronašao još jednu praktičnu primenu osim one za koju je izrađen.

Ovaj običaj je sastavni deo proslava koje se organizuju odmah po rođenju deteta. Najčešće su to spontano organizovana okupljanja prijatelja i porodice čiji je domaćin otac, a podrazumeva se da majka ne prisustvuje proslavi zbog nedavnog porođaja i boravka u bolnici.

Majke u Srbiji se ne osećaju zapostavljenim zbog ovih okolnosti, jer je većini njih potrebno čak i do mesec dana da povrate energiju i oporave telo od porođaja, pa im proslave i gosti nisu prioritet u prvim postporođajnim danima.

Novija praksa pokazuje da roditelji često ne čekaju zadnji trenutak, pa se mnogi od njih odlučuju da unapred rezervišu prostor za proslavu rođenja deteta, muziku, dekoraciju i sav propratni sadržaj. Event centri pružaju razne mogućnosti za događaje ovog tipa, tako da roditelji mogu čitavu organizaciju da prepuste stručnjacima, a na njima je samo da uživaju u veseloj atmosferi i specijalno uređenom ambijentu.

Šta kupiti za rođenje deteta?

Pokloni su takođe u velikoj meri podložni tradiciji, pa ukoliko pripadate bližoj rodbini deteta i poštujete običaje, gotovo da nećete imati nikakvih nedoumica oko toga čime darovati dete. Izbor uglavnom pada na novac ili nakit, bilo da je reč o skupocenim komadima ili onim simboličnim, kao što je crveni končić.

Ukoliko niste od onih koji se slepo drže običaja, uvek možete izabrati praktičan poklon koji je detetu zaista potreban, a roditelji će vam sigurno biti zahvalni na tome. U vreme kada roditeljstvo mnogo košta, dečija odeća, oprema, pelene i druge potrepštine mnogo znače tek proširenoj porodici.

Praktičan, a ujedno i originalan poklon su posteljine za bebe koje se danas izrađuju u raznim dezenima i bojama. Peškiri sa kapuljačom i prekrivači za bebe su takođe neizostavan deo dečijeg ormana, a uvek možete izabrati neke zanimljive i za nijansu drugačije od ostalih.

Ukoliko su vaši prijatelji ili rođaci po prvi put postali roditelji, koristiće im knjige i priručnici o roditeljstvu koje možete pronaći u gotovo svakoj knjižari. Foto albumi su i inače lep poklon, a ako neki specifičan namenite bebinim fotografijama, roditeljima će ovo sigurno biti jedna od najdražih detetovih stvari.

Igračke su prva asocijacija na dečije poklone, mada se u njihovom najranijem uzrastu mora voditi računa o obliku, materijalu i veličini same igračke. S obzirom da deca po rođenju nisu svesna većine stvari, pa tako ni igračaka, nećete pogrešiti ako ovakve poklone zaobiđete dok ne napuni barem nekoliko meseci.

Ako obratite pažnju na izgled većine dečijih soba, primetićete da su sve igračke uglavnom plišane i raspoređene tako da više služe kao dekoracija za sobu, nego za igranje. Ukoliko se ipak odlučite za velikog plišanog zeca ili medveda, dete će za nekoliko meseci svakako biti srećno što ga ima u sobi.

Kako u drugim delovima sveta izgleda slavlje povodom rođenja deteta?

Sve poplarniji trend koji stiže iz Amerike je Baby shower, zabava priređenja u čast majke i bebe koja se, suprotno našim običajima, organizuje pre rođenja deteta. Kada su u pitanju proslave rođenja, na našim prostorima su centralne figure očevi, dok majke uglavnom borave u bolnici tokom prvih postporođajnih dana. Suprotno tome, darivanje deteta po američkim običajima se organizuje po ukusu majke, koja samostalno bira deoraciju, ambijent i zvanice za ovaj događaj.

Baby shower ima svoju temu, tako da je prostor dekorisan po uzoru na motive iz neke bajke, filma ili pesme. Ovo takođe predstavlja i bitan trenutak kada majka svim zvanicama saopštava pol deteta, na koji se ukazuje balonima, dominantnim bojama i drugim detaljima.

Posluženje je na ovakvim zabavima jednostavnije i prefinjenije. Meni podrazumeva mini sendviče, kanapee i zanimljive dekoracije od iseckanog voća. Mini kolači i velike torte sa različitim motivima se podrazumevaju, a neretko je na svim ovim detaljima istaknuto dečije ime ili neki drugi simbol u vezi sa bebom.

Kokteli i alkohol nisu deo ovih proslava jer se njihovo konzumiranje ne preporučuje u toku trudnoće, pa se i sami gosti solidarišu sa budućom majkom i konzumiraju voćne, bezalkoholne koktele.

Ritual otvaranja poklona je najzanimljiviji deo ove proslave, gde se gosti okupljaju oko buduće majke koja otvara jedan po jedan poklon. Pokloni se više cene ukoliko sadrže neki lični pečat darivaoca, poruku, čestitku ili fotografiju. I dok na našim prostorima slavlje počinje tek kada dete dođe na svet, u Americi i mnogim drugim delovima sveta proslava se završava pred sam porođaj, dok se prvi dani detetovog života provode u udobnosti doma.

Srbi koji preuzimaju ovaj običaj ga obično kombinuju sa srpskom tradicijom, pa se tako slavi i pre i posle rođenja. Razlike postoje i u sadržaju jelovnika, koji na našim prostorima podrazumeva obilnije posluženje.

Kada je povod za proslavu rođenje deteta, ne postoji tačan odgovor na to kakva proslava mora biti, i šta podrazumeva (ne)ukus prilikom njene organizacije. Razlog je jednostavan – povod je suviše lep, a sreća je prevelika da bi je oblikovali trendovi. Prema tome, jedino pravilo kojim roditelji treba da se vode pri organizaciji je sopstveno nahođenje. Običaji, prefinjenost i zvanice su stvar ličnog izbora i preporučuju se samo ukoliko će domaćinima biti prijatno da u takvoj atmosferi slave najvažniji događaj u životu.