Svadbena torta – Kako odabrati idealnu tortu?

figurice mladenaca na torti

Svadbena torta – Kako odabrati idealnu tortu?

Priprema venčanja traje mesecima, što zaista nije dug period ako se uzme u obzir koliko stvari treba obaviti pre velikog dana. Osim odabira venčanice, muzike, sale za venčanje i njene dekoracije, još jedna veoma bitna stavka jeste – svadbena torta.

Ako vam deluje kao da odabir svadbene torte ne predstavlja težak zadatak, verovatno se još uvek niste suočili sa tom obavezom. U moru ukusnih torti različitih oblika i veličina teško je odabrati samo jednu. Na šta sve treba misliti kada su u pitanju torte za svadbu?

velicina torte

Veličina svadbene torte

Ovo je nešto od čega bi trebalo da krenete. Kada su u pitanju svadbene torte Beograd nudi preršt poslastičarnica u kojima možete naći onu po vašoj meri. Veličinu torte najbolje će odrediti spisak vaših gostiju.

Iako nisu svi gosti ljubitelji slatkiša, nužno je obezbediti po jedno parče torte za svakoga od njih. Obično se predviđa od 100 do 120 grama po gostu, a ako ne planirate druge torte osim glavne, mladenačke, možete poručiti i 150 grama po zvanici. Kada je u pitanju svadbena torta cena se obično računa po kilogramu, pa će veličina odrediti iznos.

Torte za svadbe sa više gostiju logično će biti i veće. Tradicija je da torta ima 3 sprata, ali danas se prave i znatno veće, i na pet – šest spratova, koji su uglavnom okruglog oblika, mada mogu biti i četvrtasti.

Ako niste sigurni da će jedna torta biti dovoljna, nema potrebe da brinete jer se u najvećem broju slučajeva tu nađe i kumina torta za svadbu, koju ona po srpskim običajima obavezno donosi.

torta sa ruzama

Izgled svadbene torte

Kada dođe do odabira torte za svadbu slike koje ste sigurno mesecima gledali na internetu  će sigurno biti od pomoći. Mlada uglavnom ima zamisao o tome kako bi trebalo da izgleda njena idealna torta, ali kako se taj dan bliži sve više se istražuje i onda dolazite do momenta kada su najlepše svadbene torte pred vama, a treba se odlučiti za jednu.

Kada je izgled torte u pitanju, osim broja spratova morate misliti i o njihovom obliku, odnosno o tome da li će biti okrugli, kvadratni ili ovalni, ali i o stalku koji će joj dati oblik. Stalak za svadbene torte može biti klasičnog ili spiralnog oblika, a možete se opredeliti i za različite boja stalka, ili dekorisati i njega.

Svečane torte za svadbu odavno nisu klasične torte, danas se već neke mogu nazvati i remek delima. Često je torta u istoj nijansi kao i venčanica, odnosno bele, bež ili zlatne boje, a dodatni štras ili cirkone na haljini može pratiti i izgled torte. Ukoliko nosite venčanicu sa čipkom, ovo je takođe motiv koji se može naći na torti.

Postao je trend i to da je na torti oslikan neki bitan trenutak za mladence, kao što je plaža na kojoj su se upoznali ili momenat prosidbe. Kada su u pitanju najlepše torte za svadbu slike sa venčanja vaših poznanika ili sa interneta će vam sigurno pomoći u odabiru iste.

figurice mladenaca

Dekoracija svadbene torte

Kada su u pitanju svadbene torte dekoracija je nešto što gotovo nikada ne izostaje, osim u slučajevima kada se mladenci odluče za minimalizam. Biseri i cirkoni su čest izbor kada se govori o dekoraciji, pa je to nešto što se dodaje i najjednostavnijim tortama.

Zanimljivi ukrasi za svadbenu tortu mogu biti i figurice od fondana, ali i voće, cveće, ili nešto slično što će doprineti njenoj atraktivnosti. Neobične svadbene torte su nešto što gosti uvek primete, pa je ovo odlična prilika da budete kreativni.

Torte za svadbu ukrašene šlagom ili fondanom?

Torte za svadbe sa šlagom su dugo bile tradicija, ali poslednjih godina su podjednako, ako ne i više, popularne torte za svadbu od fondana. Prednost ove, novije metode, je to što od nje možete napraviti oblik koji poželite.

Torte prekrivene fondan masom mogu biti dodatno ukrašene mašnama, različitim perlama, broševima ili svežim cvećem. Fondan takođe omogućava i izradu torte čija je unutrašnjost sačinena od sladoleda.

Vrh svadbene torte

Kada su u pitanju torte za svadbu dekoracija ne bi bila potpuna bez figurice na vrhu. Ovo je zapravo obeležje koje ovu tortu razlikuje od ostalih. Tradicionalne figure mladenaca su i dalje u upotrebi, s tim da danas postoje i razne varijacije.

Mladenci uhvaćeni u plesu, poljupcu ili zagrljaju, ili simpatične životinjice kao što su mede, ptičice ili prasići koje simbolizuju zaljubljeni par je najčešći izbor ukrasa za tortu. U dogovoru sa poslastičarem možete osmisliti i nešto originalno i drugačije.

Ukus svadbene torte

Degustacija uzoraka torti je svakako najzanimljiviji deo organizacije venčanja. Kada su u pitanju torte za svadbu recepti za koje se možete odlučiti su razni, i najbolje je da se pobrinete da ona bude namenjena svačijem ukusu.

Torta na više spratova pruža mogućnost različitih ukusa, pa se možete odlučiti na to da jedan sprat bude čokoladna torta, jedan voćna, a treći sa belim kremom ili bilo kojim ukusom po vašem izboru. Tako će svi naći nešto za sebe.

slatki sto na svadbi

Slatki sto na venčanju

Svadbena torta je obično centar slatkog stola na kome se nalaze i druge poslastice. Ukoliko vam je dodeljena neka važna uloga na venčanju, obično se od vas očekuje i da osim poklona donesete i tortu.

Torte za svadbu od kume i drugih zvanica mogu biti pravljene ili kupljene. Alternativa za dodatne torte mogu biti i različiti svadbeni kolači, mafini, ili čak krofne različitih ukusa. Kolači za svadbe će posebno biti zanimljivi najmlađima, pa možete osmisliti nešto interesantno i za njih.

Iako je odabir torte još jedna u nizu obaveza tokom pripreme venčanja, trudite se da se usput i zabavite. Isprobajte različite ukuse, budite kreativni i izaberite najlepšu svadbenu tortu za svoj veliki dan.