Tematska venčanja – originalni predlozi za nezaboravnu svadbu

Venčanje sa rustičnom dekoracijom

Tematska venčanja – originalni predlozi za nezaboravnu svadbu

Od romantičnog prvog plesa na podijumu ispunjenom mirisnom maglom, do svadbene torte koja mami uzdahe i bliceve aparata, pa sve do dekoracije i planiranja proslave – poslednjih godina postalo je veoma popularno svoje venčanje začiniti dozom neobičnosti i odabrati neku od tema za venčanje.

Tematska venčanja odstupaju e od konvencionalne zabave i postala su hit u svetu, a naša područja predstavljaju naročito plodan teren za ispitivanje (i osvežavanje) svadbenog iskustva gostiju, jer, kada se red tradicije i običaja na svadbi iskombinuje sa neobičnim ambijentom i određenom temom slavlja – venčanje će biti veoma teško zaboraviti.

Jesen i zima kao savršena tema za venčanje

Iako nije jedno od omiljenih perioda u godini za organizovanje svadbenog slavlja i nepravedno je zapostavljeno u korist toplijih meseci, venčanja na jesen, pa i na zimu mogu da budu mnogo romantičnija tematska venčanja i organizaciono lakša za odabir tema za venčanje

Boje i plodovi jeseni za rustični eksterijer

Inspiraciju za dekoraciju možete crpeti iz same prirode, koja se baš u jesenjim mesecima razmeće vrlo visokim osećajem luksuza, u čokoladno braon bojama, nijansama žute i narandžaste, sa zagasito zelenim detaljima.

Kestenje i drugi orašasti plodovi, u kombinaciji sa zlatnim, opalim lišćem i svežim plodovima mogu biti izvrsna spoljašnja dekoracija, koja osim što vašoj svadbi daje dozu topline i rustike – može i da se pojede kao zdrava užina.

Frizura i šminka su uvek na mestu

Jesen je veoma zahvalna za biranje toaleta, održavanje frizura i šminke, jer nema vrućine da sve to upropasti, a i gosti su mnogo raspoloženiji kada je atmosfera prisnija i toplija, što ništa ne omogućava bolje od proslava u zimsko doba.

Topla atmosfera, odvažne boje i detalji

Samo zamislite, topli kamin iz kog pucketaju cepanice, sa kojih se širi opojni miris otopljene smole, zagasito žuto svetlo i lagane ritmove vaše omiljene muzike za ples.

Ukrasite trem i štokove vrata i prozora sitnim lampicama, za dodatno romantičnu i bajkovitu atmosferu, dok se unutrašnjem prostoru posvetite odvažnim bojama i snažnim, tamnijim tonovima, koji će se odlično uklopiti u neki rustični enterijer, i stolice od bogatog, punog drveta.

Tamne boje – tematsko venčanje za moderne mladenace

Kada je u pitanju organizacija venčanja teme su sve popularnija želja mladenaca. Što govori  o tendencijama i željama mladenaca da se njihovo venčanje razlikuje i da prikažu nešto što drugi nisu. Najlakši način da se uklopite u taj trend, a bez opasnosti da nešto zabrljate je – bojama.

Naročito su popularne tamne boje, koje kontrastiraju sa svetlijim, puderastim i pastelnim bojama drugih detalja. Parovi postaju sve veći avanturisti i spajaju, ponekad i nespojive boje na svojim proslavama poput kombinacija:

  • Crnih stolova, sa uskim zelenim stolnjakom i belim servisom za ručavanje.
  • Beli stolovi sa zlatnim ivicama i laganim stolnjacima u nekoj pastelnoj nijansi (breskva, nežna roze, lavanda i mint). Tada je lako kombnovati bele i zlatne/srebrne elemente servisa i čaše.
  • Tamno ljubičaste nijanse sa bojama terakote i ukrasima od osušenog sveća.
  • Tamno zelene nijanse salveta u kombinaciji sa teget svećama na belom stolu, sa belim tanjirima.
  • Bordo nijansa je drugi naziv za jesen. Kombinujte je sa teget ili zelenom nijansom.

Tematsko venčanje u somotu – doza luksuza na svadbi

Koja je najbolja stvar kod somota? U zavisnosti od boje koju odaberete, može biti odličan materijal koji će dekoristati proslavu u bilo koje doba godine (ili dana) i predstavlja definiciju elegancije i stila.

Osim toga, detalji od somota su postali veliki hit na venčanjima, bilo da ćete njime ukrasiti stolice, cvetne aranžmane na stolu, salvete na tanjirima ili sam sto –  u vidu uske trake preko cele površine, sa somotom nema greške, samo pazite na frekventnost upotrebe.

Stolice od somota na venčanju

Vraćanje klasicima “with a twist”

Za one tradicionalnije parove, kojima su tenatska venčanja i neobične kombinacije boja ipak preveliko odstupanje za svadbu – tu je tradicionalno lep, klasičan dekor kojim dominiraju bela, krem nijansa sa nešto detalja u zelenoj, plavoj ili roze boji.

Međutim, kako biste izbegli priređivanje previše jednoličnog, dosadnog ili “već viđenog” prostora za svadbu – pozabavite se zanimljivim detaljima koji će osvežiti celokupni “klasični” izgled. To možete učiniti pomoću sledećih detalja:

  1. Srebrni svećnjaci sa bujnim, mahom zelenim, cvetnim aranžmanima. Tada tanjiri mogu slobodno da ostanu beli.
  2. Svileni stolnjaci u nekoj svetloj boji sa ukrasima poput perli, kristala i latica – neprevaziđen i uvek voljen svadbeni trend.
  3. Buketi cveća u uglovima sale, u nekoj jarkoj boji, poput narandžaste (suncokreti).

Slatki sto i “kraljica večeri”

Ako želite da se vaša jednostavna svadba, bar po nečemu, izdvaja u moru drugih, sličnih proslava – najlepši, i najukusniji, način da to i učinite je organizujući jedan, celovečernji slatki sto – na kom će se osim kapkerkova, pudinga ili krofni naći i svadbena torta.

Da biste osigurali znatiželjne poglede tokom cele zabave, torta mora da bude vanredno ukrašena, kako bi jednostavan ambijent dodatno naglasio njen luksuz. Za osnovnu boju fondana birajte belu, krem ili neku svetliju pastelnu nijansu, pa je potom ukrasite i svežim cvećem, zlatnim  (baroknim) volanima i čipkom.

Kraljevski cvetni ukrasi na vratima

Još jedan način da svoju svadbu učinite nezaboravnom, i pored jednostavne organizacije ili svedenih boja je – cvetna dekoracija.

Cvetne aranžmane ne morate načičkati svuda po sali; dovoljno je da na samom ulazu postavite veliki luk od belih ruža sa zelenim lisnim detaljima (koji je idealna scenografija i za fotografisanje sa mladencima).

Neobične zamene za cveće 

Sve popularnija zamena za cveće u punom cvatu, poslednjih godina postala je trava, klasje nekih žitarica, rogoz i sitno, poljsko cveće. Oni svadbi daju jedanu posebnu dubinu, draž i topao prizvuk harmoničnosti iz prirode

Trava sa poljana je odličan način da se jednostavnoj zabavi da fina doza neposrednosti i ušuškanosti. Minimalizam ukrasa, jednostavno dekorisani stolovi i sala izgledaće naročito bajkovito uz cvetne aranžmane lekovitog bilja i cveća.

Venčanje sa pastelnim nijansama

In vinum amor – rustična tematska venčanja u vinariji

Ako ste i vi i vaš partner ljubitelji dobrog vina, možda je vreme da razmislite o organizovanju svadbenog slavlja u vinariji. Ambijent sale kojim dominiraju drvo i gvožđe, podrumi puni drvenih bačvi, miris ceđenog grožđa i vinograda, zanimljive staklene flaše i čaše iz kojih gosti ispijaju piće bogova…

Rustični, drveni ambijent naglasite romantičnim svetlima malih svećica ili lampica, i ukrasite prostoriju sa puno purpurne, bordo i ljubičaste boje – svadba će biti pun pogodak.

Za posebno hrabre – filmska tema na venčanju

Ne postoji nijedan razllog zašto jedan dan u vašem životu, ili vama najbitniji dan u životu, ne biste mogli da se osećate kao lik iz svoje omiljene serije ili filma. Ne samo što će ljudima biti zanimljivo da smišljaju najbolji autfit za tematska venčanja, već će biti prezadovoljni i dok budu gledali fotografije sa svadbe.

Stari holivud – elegancija i ritam džeza

Klasika, sjaj i glamur. Jedno je sigurno –  ne smete zaboraviti da naglasite svojim gostima “dress code” ukoliko očekujete da se pojave u adekvatnim toaletama i sa zanimljivim ukrasima i frizurama iz dvadesetih, tridesetih ili četrdesetih godina prošlog veka. 

Upotpunite tematsko benčanje duhom starog i glamuroznog Holivuda, sa puno bisera, kristala i zlatnih elemenata, i zasigurno niko neće zaboraviti da je bio deo vašeg otmenog slavlja.

Game of thrones – idealna prilika na zimskom venčanju

Ukoliko vam manjka ideja kako da organizujete savršeno zimsko venčanje – poslužite se scenografijom iz jedne od najboljih serija na svetu

Game of thrones scenografija je vrlo plodna za tematska venčanja, i daje mnogo mogućnosti za uređenje, jer u jednoj svadbenoj zabavi možete iskombinovati vinske elemente, rustiku, minimalizam i scensku muziku. Zamislite samo to fotografisanje na gvozdenom tronu.

Dizni princ i princeza – oživljavanje moderne bajke

Da magija može da živi i u stvanom svetu, pokazuju parovi koji su za temu svog venčnja odabrali bajkoviti susret nekih likova iz sveta bajki legendarnog Volta Diznija. Svečane i bogate toalete, svadbena hrana specijalno dekorisana da deluje kao naslikana, valcer kao prvi ples

Zaplovite u svoju fantaziju o Lepotici i zveri, Alisi u Zemlji čuda ili Uspavanoj lepotici – Grdana je danas naročito popularan motiv – a šta će vam vaša zla vila poželeti/doneti?

Kada je u pitanju organizacija venčanja teme nije lako odabrati, bilo da maštate o klasičnoj svadbenoj proslavi ili želite da tog dana posebno zažive vaša mašta i snovi. Treba iskombinovati boje, prostor i posluženje, ali nerviranje se na kraju zaboravi, kada se okupi porodica i dragi prijatelji. Prepustite se mašti i napravite od svog nasrećnijeg dana i dan koji će se pamtiti generacijama unared.