Venčanje u opštini – Sve što treba da znate o matičaru i dokumentima

skapanje braka

Venčanje u opštini – Sve što treba da znate o matičaru i dokumentima

Izbor odgovarajuće venčanice, sastavljanje spiska gostiju, biranje svadbenog menija i sve obaveze koje nosi organizacija venčanja oduzimaju dosta vremena mladencima, pa ponekad zaborave na tehničke aspekte venčanja, kao što su dokumenta potrebna za venčanje.

I dok je crkveno venčanje stvar izbora, venčanje u opštini je nešto što se podrazumeva. Danas postoji više opcija i kada je ovaj momenat u pitanju. O tome šta sve porazumeva venčanje kod matičara i koja su vam dokumenta za venčanje potrebna, saznajte u nastavku teksta.

Gde se odvija opštinsko venčanje?

Iako sam naziv “opštinsko venčanje” nagoveštava gde bi ovaj čin trebalo da se održi, to već godinama unazad nije jedina opcija. Osim što vas može venčati u opštini, matičar je voljan da uz određenu nadoknadu izađe na teren, odnosno da venčanje održi na lokaciji po vašem izboru.

Od izbora lokacije zavisi i to koliko košta venčanje u opštini. Ako se odlučite na to da se građansko venčanje održi u sedištu matičnog područja, odnosno u sali za venčavanje, mladenci plaćaju samo republičku administrativnu taksu koja iznosi 300 dinara.

Ukoliko želite da vas matičar venča u sali za svadbe koju ste rezervisali povodom ovog radosnog čina, i to je naravno opcija. Kada se opštinsko venčanje odigrava na teritoriji matičnog područja u kome se zakazuje venčanje, cena usluge izlaska matičara na teren iznosi 12 515 dinara.

Za stara, nemoćna i bolesna lica, uz medicinsku dokumentaciju ova usluga izlaska na teren iznosi 257 dinara.

Kada je u pitanju venčanje u opštini cena koja je gore navedena je fiksna i jedinstvena na teritoriji celog grada Beograda. Treba imati na umu da se zakazivanje venčanja odvija u radno vreme beogradskih gradskih opština, od 7:30 do 16:00 svakog radnog dana.

Ukoliko se odlučite da organzaciju venčanja poverite Fiesta Events Centru i svoju svadbu održite baš u našoj sali za proslave, naš tim vam može pomoći pri organizaciji i zakazivanju matičara koji će venčanje obaviti u našem prostoru.

Verovatno ste čuli da postoji i čuveni virtuelni matičar. On vas ne može venčati, ali vam može pomoći da lakše prikupite sva dokumenta za venčanje. Veliki broj opština poseduje stranicu virtuelni matičar, na kojoj se nalaze sve informacije o poručivanju dokumenata.

ruke mladenaca

Koja dokumenta za venčanje u opštini morate imati?

Kako biste pred matičarem izgovorili “sudbonosno da” i time sklopili brak, potrebna je, pretpostavljate, i određena papirologija. Ovo su potrebna dokumenta za venčanje u opštini na koja ne smete zaboraviti.

Potrebna dokumentacija ukoliko su oba buduća supružnika državljani Republike Srbije:

  • Važeće lične karte budućih supružnika
  • Po potrebi i druga dokumenta i dokazi
  • Dokaz o uplaćenoj republičkoj administrativnoj taksi
  • Dokaz o plaćenoj usluzi za izlazak službenog lica na teren radi zaključenja braka, ukoliko je tražena usluga

Ukoliko je jedan ili oba supružnika strani državljanin, njemu ili njoj je od dokumenata potrebno sledeće:

  • Izvod iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu ili propisno legalizovan izvod koji je preveo ovlašćeni sudski tumač
  • Uverenje o slobodnom bračnom stanju propisno legalizovano i koje je preveo ovlašćeni sudski tumač
  • Važeći pasoš stranog državljanina
  • Po potrebi i druga dokumenta i dokazi

Ukoliko strani državljanin ne govori srpski jezik, obavezno je prisustvo ovlašćenog sudskog tumača na dan zakazivanja venčanja, i na sam dan venčanja. Ako strani državljanin nije u mogućnosti da prisustvuje venčanju, brak se može sklopiti prisustvom punomoćnika i odgovarajućeg ovlašćenja koje je prethodno overeno u sudu.

Sva neophodna dokumenta se predaju u originalu i ne mogu biti starija od 6 meseci.

Ko još učestvuje u venčanju?

Simbol naših svadbi su brojni običaji za venčanja prilikom kojih su dodeljene određene uloge na venčanju koje se nose određena zaduženja i obaveze. Iako je cilj najvećeg broja ovih običaja pre svega zabava, neke uloge imaju i ozbiljniji značaj i zapravo su neophodne kako bi se obavilo samo venčanje. Pogađate, u pitanju su uloge kumova.

Ukoliko ste odlučili da se venčate i u crkvi, prema pravilima koja Pravoslavna crkva nalaže, na venčanju su obavezna dva svedoka – kum i stari svat. Kum je po pravilu kršteni kum mladoženje, ili njegov sin, a stari svat je takođe neko sa mladoženjine strane.

Međutim, običaji su se tokom godina dosta menjali, pa je sada postao uobičajen slobodan izbor kumova, pa mladenci najčešće biraju najboljeg druga i drugaricu. Takođe vam jedna osoba može kumovati u crkvi, a druga na venčanju u opštini.

Kada je u pitanju opštinsko venčanje, od kumova se od dokumentacije traži jedino važeća lična karta. Oni se zajedno sa mladencima potpisuju u venčani list i time postaju svedoci pri zaključenju braka.

Sada kada znate šta je sve potrebno za venčanje u opštini, pripremite sva dokumenta, bukirajte matičara i prebrinite to na vreme. Nakon što obavite ove tehničke stvari, posvetite se zanimljivijim stvarima koje organizacija venčanja nosi, i sa nestrpljenjem iščekujte vaš veliki dan.